Många ville lyssna på Sylve

Sylve höll två fullsatta föreläsningar under ponny- och Childrens-SM på temat "Så tänker en förbundskapten".
Sylve höll två fullsatta föreläsningar under ponny- och Childrens-SM på temat ”Så tänker en förbundskapten”.

Sylve lockade många unga ryttare och deras föräldrar när han höll en miniclinic på ämnet ”Så tänker en förbundskapten”.
– Det är viktigt att lära sig rida i lag redan från början, var en av Sylves uppmaningar.

När Sundbyholm arrangerade SM för ponnyer och childrensryttare bjöd man in till flera spännande arrangemang för att attrahera den stora publiken.

Under lördagen var Sylve inbjuden i egenskap av förbundskapten för seniorlandslaget och höll två mycket uppskattade föreläsningar. VIP-tältet var fullt av intresserade ryttare och föräldrar, och många fick trängas utanför tältet för att få lyssna till Sylves tankar om lag, laguttagningar och vad som egentligen är viktigt att fokusera på.

– För mig är det viktigt att inte ha ”energitjuvar” med. Det spelar ingen roll hur bra resultat en ryttare har, om den inte vill vara med och bidra till att utveckla laget väljer jag hellre ryttaren som ligger lite längre ner på rankinglistan men som har rätt inställning, menade Sylve.

Han passade också på att slå ett slag för hur viktigt det är att lära sig rida i lag. Det är inte så stor skillnad när det gäller nerver och lagridning i ponnyallsvenskans lägre serier och nationshoppningar.

– Jag märker skillnad på de ryttare som tidigare ridit i lag hemma i sina klubbar och de som inte har det när de kommer med i landslaget, berättade Sylve.

Även om ridning inte är en lagsport så är lagandan otroligt betydelsefull för att nå resultat. Att alla känner sig trygga i laget, att alla accepterar varandra och varandras olikheter samt att alla verkligen vill vara med och göra sitt bästa för laget är viktigt.

– Jag har många gånger varit med och fått stora framgångar med lag som på pappret inte varit så starkt, men som när det väl gällt hjälpts åt att lyfta varandra till riktiga stordåd, berättade Sylve och drog flera exempel.

Sylve förklarade vikten av att känna stöd från sina lagkamrater och de runt omkring, men också hur viktigt det är att fokusera på rätt saker.

– Nästan alla blir i dag filmade när de tävlar, och många väljer sedan att sitta och titta massor med gånger på det man gjorde fel under ritten. Men så gör väl inte ni, frågade Sylve, och nog var det en och annan förälder som skruvade lite på sig.

– Det är viktigt att kunna släppa det som har gått dåligt, och jobba vidare med det man har gjort bra. Då blir det bättre. Egentligen borde ni redigera bort eventuella misstag från filmen och bara spara det som är bra.

Efter föreläsningen var det många som ville fråga Sylve om ett och annat när det gällde ridning och träning. Sylve passade också på att titta en del på SM-finalerna i hoppning och såg en hel del fina ritter.

– Ungefär 2,5 år har vi mellan varje ryttare som går från att vara framgångsrik ponnyryttare till att hamna i landslaget, jag hoppas att det kan bli lite fler i framtiden, berättade Sylve.

Sylve_lotta_ponnysm
JumpClub-bilen fanns på plats på Sundbyholm hela helgen och där var också Maria Grimhammar, Equitop, och veterinär Flemming Winberg för att berätta mer om webbplatsen langthastliv.se. Lotta och Sylve kom också förbi pratade med besökare.