Många var med på JumpClub-dagen

Kajsa Björe och Ally red till sig en placering i lördagens Medelsvår B-hoppning. Dessutom var Kajsa med och visade hur man hoppar fram. Foto: Jenny Johansson

I samband med årets sista tävling på Rekasta hölls JumpClub-dagen, där många ville lyssna på dagens olika miniseminarier.

I samband med ombyggnaderna mellan klasserna passade Sylve på att intervjua olika personer i spännande ämnen. Elisabeth Pedersen från RS Mustang fick berätta om foder och gav de intresserade åhörarna många tips om vad som är bra att tänka på nu under hösten.

– Det var också många som kom efteråt och frågade om hur de skulle tänka med fodring för just deras hästar, och det är alltid bra, berättade Elisabeth.

Jens Nordgren, som jobbar som säljare åt Torstensons förklarade vad som är viktigt med lastning och transportering av hästar.

– Många gör felet att de kör lite för fort i till exempel kurvor och bromsar in lite för sent, det här gör hästarna osäkra och därmed kan de också bli lite svårare att lasta och att de inte vill åka riktigt bra, förklarade Jens som menade att det viktigaste – förutom att köra klokt, är att ha en bra dragbil och ett hästsläp i bra skick, alternativt köra hästarna i en B-kortslastbil.

Veterinär John Österdahl förklarade att man som ryttare måste vara noga med att hela tiden hålla kontroll på sin häst, kratsa hovar, känna på benen och ryggen och så vidare, för att veta om det är något som helt plötsligt inte känns som det brukar. Just vardagskontrollen är extra viktig för att förebygga skador.

På plats fanns även Marie Filipsson-Wallén som berättade om Svelands hästförsäkringar.

Senare under dagen visade Kajsa Björe, tillsammans med Sylve, vad man ska tänka på när man hoppar fram sin häst. Lagom många språng, inte nödvändigtvis jättehögt och det allra viktigaste – att framhoppningen är till för att värma hästen och få både häst och ryttare att känna självförtroende inför uppgiften på tävlingsbanan – var några av råden som gavs.

Lotta Björe och klubbens bästa EM-ryttare i år – Alice Tapper – visade och berättade vad man kan tänka på när man går banan. Dessutom pratade de lite om inverkansridning eftersom klassen som sedan skulle börja var första kvalet för Childrens-ryttarna till Elmia Scandinavian Horse Show.

Renaissance-sadeln visades upp på lördagen – en ny sadel från skaparen av Butet. Foto: Jenny Johansson

Tyvärr förstörde regnet lite när åhörarna fick veta mer om det nya sadelmärket Renaissance, skapat av Frederic Butet som en gång tog fram den berömda Butet-sadeln. En sadel som både Lotta och Kajsa Björe provat den senaste tiden – och som de var mer än nöjda med.

Huvudnumret vid lördagens tävlingar var Childrens-kvalet till Elmia Scandinavian Horse Show, som sponsrades av Equality Line. Här gick totalt sex ekipage vidare till finalen; Felicia Lång, Emma Johansson, Sandra Wenlöf, Samuel Smith, Johanna Carlbom och Nova Svedberg. Första finalreserv är JumpClub-ryttaren Fredrica von Celsing.

Även under söndagen avgjordes kval till Elmia. Då var det 4-åriga hästar som slogs om fyra finalbiljetter. Sylve och Lotta bedömde hästarna och hittade flera guldkorn. Allra högst poäng fick valacken Linus (e. Capriano-Jaguar Mail), som ägs och reds av Sandra Jacobsson, till vardags beridare hos Malin Baryard-Jonsson.

Många hemmaryttare gjorde väldigt bra insatser och även om segrarna inte var så många så fanns de förstås där. I lördagens Medelsvår B för ponny blev det två JumpClub-vinster genom Ellen Selin (kat B) och Kajsa Björe (kat D). Bland D-ponnyerna blev det dubbelt JumpClub i topp eftersom Hilda Denkert kom tvåa. Tidigare under dagen vann dessutom Molly Köling LA för D-ponnyer.

Enda hemmasegern bland ridhästarna svarade Shane Dalton för som vann fredagens 110-hoppning.

– Det har varit en väldigt bra säsong och vi har haft många starter – vilket förstås är roligt. Men det är också roligt att arrangera tävlingar när vi har så duktiga funktionärer som jobbar hårt för att det ska bli bra tävlingar, menade Sylve, som har varit tävlingsledare under hela säsongen.

Här hittar du resultat från årets sista tävling på Rekasta.

Härliga tävlingar, bra väder (utom lördag eftermiddag), duktiga funktionärer och många fina resultat – dessutom stort intresse för lördagens JumpClub-dag! En bra helg, helt enkelt. Foto: Ivan Zulueta Flores