Lösgörande hoppövning

Den här övningen ger dig en lösgjord och uppmärksam häst om du rider den på rätt sätt.
Den här övningen ger dig en lösgjord och uppmärksam häst om du rider den på rätt sätt.

Den här övningen gör att du får din häst både lösgjord och uppmärksam när du väl får den att fungera som den ska. Dessutom kan du passa på att träna din egen sits och balans.

Hoppövning3_b
Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.

Inled i trav över cavalettibommarna (1) och fortsätt sedan i samma rytm till nästa cavalettibommar (2). Mellan 1 och 2 kan du gärna flytta ut hästens bakdel för högerskänkeln, för att förstärka träningen.

Om du vill kan du ha samma avstånd i båda cavalettiserierna, men du kan också välja att lägga lite längre avstånd mellan bommarna i första serien och cirka 10 centimeter kortare mellan bommarna i den andra serien, eller tvärt om. På så sätt måste du också lära dig och din häst att arbeta i olika tempon och steglängd. Men börja med att ha samma avstånd och variera när du och hästen är klara för det.

Flytta sedan ut bakdelen för vänster skänkel mellan 2 och 3 (travhindret). Här måste du vara noga med att möta upp med ytterhjälperna så att hästen hoppar helt rakt  över hinder 3.

Låt hästen landa i galopp och se till att du själv landar med ett bra tramp i stigbyglarna och inte blir för snabb med att sätta dig i sadeln efter hindret.

Gå in på volten, över bommen som ligger upplagd på klossar (4). Här ska du kontrollera att hästen följer med dig ordentligt och inte vare sig går innanför med vänster bakben eller sladdar ut med bakdelen till höger. Om det behövs kan man gärna gå en eller flera gånger över volten för att känna om hästen är på plats.

Fortsätt sedan i lugn galopp till studsen (5) och var noga med att hålla hästen helt rak både före, över och efter hindren. Planera vägen till oxern (6) och ha fokus på att rida en bra väg till rättuppståendet (7). Vid sådana här vägar är det lätt att hästen går emot innerskänkeln, och då får du en dålig anridning till 7:an och får även svårt att komma in på en bra volt över bommen (8) igen.

Träna sitsen
För att öka svårighetsgraden på övningen kan du gärna släppa stigbyglarna när du rider över bommen (4 och 8) för att sedan ta dem – utan att stanna – när du rider vidare. Ibland tappar man stigbyglarna på tävling och då är det bra att träna på att fånga dem igen. Dessutom tränar du styrkan i skänkeln och balansen genom att rida ut stigbyglar även över bommar.