Linn bytte Rekasta mot Davenport Stables

Linn Backman har lämnat Rekasta och Sverige för att bo och jobba i England.

Direkt efter årets tävlingar i Falsterbo bytte Linn Backman ut Rekasta och Enköping mot Cheshire i nordvästra England. Men arbetsuppgifterna är ungefär samma – även om mycket annat är nytt.
– Egentligen gör jag samma sak som tidigare – jag rider, konstaterar Linn.

Efter fyra år på Rekasta var det dags att byta miljö. Linn började jobba hos familjen Davenport, som har en stor gård inte så långt från Manchester, och som främst föder upp hopphästar.

– Jag rider mest unghästar, och det varierar rätt mycket från dag till dag hur många det blir, berättar Linn.

Med till England finns också Estella, som Linn tävlat till och med 1.45-hoppningar och där målet är att komma upp i 1.50-klasser den närmaste tiden. Det har dock inte blivit några engelska tävlingar för Linn och Estella än, då en hovböld förstörde de planerna.

– Men nu är hon igång igen och vi är iväg och tävlar i princip hela tiden så snart blir det hennes tur, förklarar Linn.

När Linn har varit iväg på tävlingar med de yngre hästarna kan hon konstatera att det är stor skillnad på framför allt banorna jämfört med hur det ser ut i Sverige.

– Redan från 1.00-metersklasser är det mycket längre banor, och mycket mer tekniskt. Det är linjer, relaterade distanser med både 3 och 4 galoppsprång och relaterade avstånd in i kombinationer. Dessutom är banorna längre, gärna 10-12 hinder och väldigt tittigt, så unghästarna får lära sig tidigt, konstaterar Linn.

Linn har ett antal riktigt fina hästar som hon tävlar och rider. Alla är familjen Davenports uppfödningar. Här börjar hästarna tävlas mer på riktigt när de är 5 år, innan dess har de utbildats, hoppats in och sedan fått vara på bete.

– Jag rider en del riktigt fina hästar som håller hög kvalitet, och det är förstås väldigt roligt. Det är också fantastiskt kul att få vara med från början och se hur de utvecklas, menar Linn.

Hon får mycket hjälp av James Davenport och Angelie ”Hallon” von Essen, som tillsammans med James föräldrar driver anläggningen.

Linn trivs bra i sitt nya hemland och lär inte komma hem till Sverige mer än korta visiter på ett bra tag än.

– Nej, jag trivs och det är jättebra att få vara här. Jag jobbar ihop med bra människor och vi har roligt. Dessutom är det kul att få prova att vara i ett nytt land. Bara att lära mig köra bil och lastbil på ”fel” sida är ett äventyr, konstaterar Linn.

Att Linn hamnade i England hos James och Hallon var dock ingen slump.

– Det är perfekt att hon flyttade dit. De jobbar på ett sätt som liknar det vi gör och jag har redan ett samarbete med James och Hallon och vi kommer säkert att fortsätta att göra saker tillsammans, tror Sylve, som hjälpte Linn att komma till ett nytt jobb.

– Med det intresse och engagemang som Linn har måste man gå vidare för att utvecklas, menar Sylve.

När Sylve ska beskriva Linns förmåga att jobba med hästar hittar han många bra saker:

– Hon är jättenoga med att hästarna mår bra och sätter alltid hästen i centrum. Dessutom är hon duktig på att jobba med hästarna på ett sätt som gör att de utvecklas bra, konstaterar Sylve.

Men det Sylve är mest imponerad av är Linns förmåga att känna om en häst är en riktig blivande stjärna, eller en mer ”normal” häst.

– Det är få som har den förmågan, att lyssna av och känna efter hur bra hästen kan bli, avslutar Sylve.