Legendar tränade JumpClub-ryttare

Nelson Pessoa var mycket imponerad av de svenska ryttarnas kunskaper när han kom och höll träning hemma hos Lotta. Här tillsammans med JumpClub-ryttarna Kajsa Björe och Amanda Landeblad.

En av de personer som betytt mest för Lotta Björes karriär som ryttare, och som inspirerat henne i rollen som tränare är Nelson Pessoa. Nyligen var han i Sverige och tillbringade två dagar hemma hos Lotta för att hålla träning.
– Det var helt fantastiskt, helt magiskt. Jag är så glad att han ville komma, berättar Lotta lyckligt.

Nelson Pessoa är en livs levande legend både som ryttare och tränare. Han har ridit OS, VM och världscupfinaler med stor framgång. Född i Brasilien och har alltid tävlat för landet, men bott i Belgien under större delen av sitt liv. I dag är han 82 år ung, full av energi och otroligt aktiv som tränare världen över. Men i Sverige har han inte varit på många år.

– Ingen har frågat, konstaterar Nelson Pessoa lugnt när han är i Sverige för första gången på minst 15 år.

– Kajsa har tjatat på mig länge att hon gärna ville träffa Nelson, eftersom hon har hört mig berätta så mycket om honom och när vi fick höra att han skulle komma till Södertälje och ha träning så tog jag mig i kragen och ringde till honom och frågade om han kunde komma hit också, förklarar Lotta.

Nelson Pessoa njöt av att vara gäst och prata gamla minnen med bland annat Lotta och Bosse Emanuelsson. Bosse håller lilla Max, Emma Emanuelssons son, i knäet.

Under två dagar var Nelson i Lottas ridhus och tränade ett antal ryttare. De fick hjälp med att få sina hästar lösgjorda, avspända och arbeta aktivt med sina bakben.

– Inga konstigheter egentligen, men han har sådan känsla för hästar och får ryttarna att göra rätt saker. Han är så otroligt skicklig så man blir alldeles glad. Han är en sådan mästare på det han gör, missar ingenting och har lika mycket energi till första gruppen som till sista – man kan inte tro att han är 82 år, menar Lotta.

På kvällen satt familjen länge och pratade med Nelson om gamla minnen och sporter av olika slag. Och får Lotta som hon vill kan han mycket väl återkomma snart till Sverige.

– Vi pratade om att han skulle komma tillbaka snart igen, jag hoppas det går att lösa.

Speak Your Mind

Samarbetspartners