Lärorikt och inspirerande under JumpClub on Tour

Angelica Augustsson Zanotelli och Sylve Söderstrand var mer än nöjda efter tre dagars turné genom Sverige under JumpClub on Tour. Foto: Ivan Zulueta Flores

Tre dagar med JumpClub on Tour är slut, och Sylve kan se tillbaka på en intensiv men lärorik och jätterolig resa när han och Angelica Augustsson Zanotelli reste runt och träffade ryttare, tränare, ridlärare och publik.
– Angelica är en sådan fantastisk förebild för vår sport, berömmer Sylve.

Just Angelicas bakgrund, där hon började sin karriär på en ridskola för att så småningom, med hjälp av sin målmedvetenhet, skicklighet och talang, tog sig ända till världseliten utan några egna medel. Något som är viktigt att komma ihåg i dag när många pratar om att det inte går att komma fram i sporten utan en stor och välfylld plånbok.

– Dessutom visar hon att man kan vara framgångsrik och ändå ha familj, att det här är ett liv som faktiskt går att kombinera om man bara vill tillräckligt mycket, menar Sylve.

Under de tre stoppen i Kungsbacka, Hammarö och Enköping höll Angelica träningar under dagtid för elever. Samtidigt hade Sylve fortbildning för ett 30-tal tränare och ridinstruktörer på varje ställe. Ett samarbete med de olika distrikten.

– Det var väldigt roligt att så många tränare och instruktörer fanns på plats. Det blev bra diskussioner och jag både tror och hoppas att de fick med sig massor med inspiration med sig hem, konstaterar Sylve.

Under tränarfortbildningen pratade också Sylve med bland andra representanter från Sveland och Equitop om forskning och statistik som visar hur viktigt det är att ta hand om och träna hästarna på rätt sätt för att undvika skador och få så friska och hållbara hästar som möjligt. Fakta som tränare och instruktörer tyckte var mycket intressanta.

De övningar som ryttarna fick rida under dagen och som Angelica även visade upp senare på kvällen speglade mycket hur hon jobbar sina hästar hemma.

– Jag använder mycket bommar i min träning. Ibland bygger vi upp banor med bommar på marken eller över cavalettibockar som vi jobbar hästarna över. Jag hoppar sällan hästarna hemma över särskilt stora hinder, utan rider mer över bommar och små hinder, förklarade Angelica under dagen.

Angelica berättade också att hon är väldigt noga med att träna sin sits – och att det är något som hon alltid jobbar med. När hon först kom till Tyskland för att jobba var det markarbetet och sitsen som hon fick en hel del kritik för och fick träna stenhårt på att förbättra.

Eleverna under dagen fick också jobba mycket på att kunna variera tempot och verkligen få hästarna att gå fram för skänkeln till en mjuk och stadig hand. Hur det skulle se ut och fungera visade sedan Angelica väldigt väl på kvällens clinic när hon själv satt upp på två helt okända hästar.

– Har man lärt sig tekniken kan man rida vilken typ av häst som helst, det har Angelica verkligen visat. Under de tre tillfällena har vi också haft allt från ponnyryttare till svårklassryttare med och vi har vänt oss till alla typer av ryttare under den här veckan för att ge dem inspiration och motivation, menar Sylve.

Förhoppningen är att Angelica kan komma tillbaka under året och ha träning för intresserade elever.

Här är några av Angelicas bästa träningstips:

Jobba med din sits. Rid gärna utan stigbyglar. Ha också hoppövningar där du kan fokusera mer på sitsen för att hela tiden utveckla den.

Angelica hade under turnén en serie med fyra kryss, 6 meter mellan varje och en bom mitt emellan kryssen där ryttarna var tvungna att rida hästarna rakt och i en bra rytm. En övning som hon gärna gör för att just träna sitsen.

Använd bommar och cavalettibockar för att träna känslan för att rida på hinder och skola hästen att bli lydig i samband med hoppning.

Angelica la ut tre bommar på marken med 17 meter mellan varje bom där ryttarna fick träna på att rida på olika antal galoppsprång mellan bommarna och på så sätt öva på att få hästarna mer lydiga och uppmärksamma för både framåtdrivande och förhållande hjälper.

Här följer ett axplock av bilder från den tre dagar långa turnén. Fotograf: Ivan Zulueta Flores