Lär dig rida i en jämn galopp

Här är en hoppövning där du får träna på att rida din häst i en så jämn galopp som möjligt. Foto: Jennifer Åström
Här är en hoppövning där du får träna på att rida din häst i en så jämn galopp som möjligt. Foto: Jennifer Åström

Sylve och Lotta bjuder på några av sina bästa hoppövningar, alla med olika inriktning och slutmål och noggrant beskrivet hur du genomför den. Den här är ritad för att ridas inomhus, men går precis lika bra att bygga upp på en utebana.

Den här övningen görs enbart i galopp, och målet är att det ska ske i en så jämn och kontrollerad galopp som möjligt. Tänk på att en kontrollerad – och bra – galopp inte enbart innebär att man rider hästen bakåt med starka händer. I stället ska galoppsprångens längd kunna varieras så att de både blir kortare och längre. Men det är du som ryttare som ska bestämma om galoppsprången ska varieras. Det är viktigt att hästen inte får rusa iväg efter hindret.

Den här banan kan ridas som en evighetsövning, och det är bra om man kan rida den två-tre varv med bibehållen rytm och fokus. Då har du ett bevis på att din häst är stark nog för att orka hålla en bra galopp hela vägen.

Klicka på bilden för att öppna den som pdf-fil.
Klicka på bilden för att öppna den som pdf-fil.

Börja i vänster varv på galoppbommen (1). Planera redan före bommen hur du ska rida svängen till hinder 2 och 3. Här är det nödvändigt att få hästen runt vänsterskänkeln i första svängen, utan att tappa ut högersidan, och sedan kunna möta upp med högerskänkeln så att hästen går en fin båge till hinder 3. Var noga med att rida rakt in i studsen (4).

Om det är gott om plats kan du rida innanför bommen till kombinationen (5), men det går lika bra att runda den för att få lite extra tid. Sätt gärna kombinationen precis vid väggen. Det är bra att träna på att hoppa hinder som står intill väggen, då en del hästar tycker att det är jobbigt och gärna vill smita ut. Det är dock extra viktigt att du verkligen rider rakt in i kombinationen; hoppar du snett till höger kan hästen känna det som om den ska hoppa in i väggen, vilket kan göra att den stannar. Vänder du för sent är det enkelt för hästen att smita ut till vänster.

Efter kombinationen ligger en ”kontrollbom” (6), som är där för att du ska känna att du verkligen har hästen på plats och att den inte rusar iväg efter kombinationen. Upprepa gärna banan en eller två gånger och försök att få ridningen så lika som möjligt.