Konsten att köpa häst

Snart kommer nya hästar till stallet i Rekasta. Men hur gör Sylve för att hitta rätt häst?


Det här fyraåriga stoet e. Kannan var en av alla de hästar som Sylve och Linn tittade på under sin hästköparturné.

Hos en uppfödare, som hade cirka 80 unghästar med härstamningar av högsta klass, fanns en tvåårig dotter till Pialotta. Hon var inköpt som embryo till stallet. Foto: Sylve Söderstrand
Hos en uppfödare, som hade cirka 80 unghästar med härstamningar av högsta klass, fanns en tvåårig dotter till Pialotta. Hon var inköpt som embryo till stallet. Foto: Sylve Söderstrand

Tillsammans med Linn Backman, som arbetar med att vidareutbilda och tävla hästarna på Rekasta, åkte Sylve på hästköparturné. De började i Skåne, för att sedan leta vidare i Tyskland och Frankrike.

Sylve ville se vad det fanns för hästmaterial och hur de svenska hästarna står sig i jämförelse med till exempel tyska och franska hästar.

– Vi har tittat på ett 60-tal hästar. Och visst finns det ett större urval i till exempel Tyskland, Holland och Frankrike. Det är många fler hästar på en mindre yta, vilket gör det lite enklare och mer effektivt när man letar häst, menar Sylve.

Sylve rekommenderar den som ska köpa häst att få se hästen på video innan man åker iväg för att provrida första gången. Helst att det finns videoinspelningar på hästen från flera tillfällen och även från tävlingar om den har kommit så långt i sin utbildning. Han vill också veta hästens ”historia”, har den varit skadad? Hur mycket har den tävlat? Har den haft några problem? Är den röntgad, och så vidare.

Hos förre franske storryttaren Hervé Godignon provreds bland annat en fyraåring med Jalisco B-sonen Allegretto som pappa. Foto: Sylve Söderstrand
Hos förre franske storryttaren Hervé Godignon provreds bland annat en fyraåring med Jalisco B-sonen Allegretto som pappa. Foto: Sylve Söderstrand

Sylve och Linn tittade i första hand på lite yngre hästar, 3-4 år, som inte hade tävlat tidigare.

– När man åker iväg som köpare är det viktigt att känna respekt för den som säljer hästen, och för hästen. Först och främst måste du känna att säljarens pris och din budget stämmer någorlunda överens. Och om du känner att hästen inte är din typ av häst när du sitter upp och börjar rida, är det bättre att avstå och avbryta provridningen än att fortsätta när du ändå redan har bestämt dig för att det här är ingen häst för dig, menar Sylve.

Sylve konstaterar dock att den bild man först får av hästen inte alltid stämmer när man väl sitter upp på den. Därför kan det vara värt att sitta upp på hästen som från marken inte ser ut som den rätta, för att bilda sig en uppfattning innan du bestämmer dig för om det är värt att fortsätta provridningen eller inte.

– Jag tycker också att säljaren först ska visa hästen så att du får se hur den ser ut under ryttare innan du själv sitter upp, konstaterar Sylve.

Sylve och Linn fick hjälp att leta efter hästar av Christine Fälstström, fd elev till Sylve, som numera är bosatt i Tyskland.
Sylve och Linn fick hjälp att leta efter hästar av Christine Fälstström, fd elev till Sylve, som numera är bosatt i Tyskland.

Viktigt med bra exteriör
Sylve vill att hästen han köper ska ha en bra exteriör. Den ska ha en korrekt benställning, en bra halsansättning och så vidare. En bra exteriör gör som regel hästen både mer lättriden och hållbar. Härstamningen är inte helt avgörande, men ger en bra indikation på vad man kan förvänta sig av hästen man tittar på.

– Hästen ska också ha rena gångarter, den behöver inte ha ett fantastiskt steg, men ska vara bekväm, menar Sylve.

Många pratar om hur viktigt det är att hästen har en hög ridbarhet, men Sylve vill gärna vända på det uttrycket.

– För mig är ridbarhet en utbildningsfråga. Den stora, valpiga unghästen kanske i dag inte har så hög ridbarhet, men med rätt träning och styrka kan den få en väldigt hög ridbarhet, till exempel.

Sylve tittar också noga på hur hästarna hoppar. Den ska ha ett bra avstamp så att den inte bara kliver över hindret. Den måste också använda sin rygg någorlunda korrekt. Däremot lägger han olika mycket vikt på bentekniken beroende på hästens ålder och utbildningsståndpunkt. Ju mer rutinerad hästen är, desto viktigare är det att den har bra benteknik i hoppningen.

– Unghästen har ofta en sämre frambensteknik som går att utveckla. Men en dålig bakbensteknik är svår att påverka och hästar som hoppar sämre bak är sällan intressanta.

Hos familjen Witt, som har fött upp Cardento, jobbar svenska Alexandra. Här fanns det också flera fina unghästar som Linn provred. Foto: Sylve Söderstrand
Hos familjen Witt, som har fött upp Cardento, jobbar svenska Alexandra. Här fanns det också flera fina unghästar som Linn provred.<br /> Foto: Sylve Söderstrand

Det är ingen katastrof om hästen kommer fel eller river ett hinder i samband med provridningen. Däremot är det intressant hur den rättar sig nästa gång den kommer på hindret.

– Hästar som inte rättar sig är inte intressanta, konstaterar Sylve.

Vid provridning är det viktigt att inte överdriva, utan ha respekt för hästen och hästägaren. Prova bara det som behöver testas och åk istället tillbaka igen för att rida en gång till om hästen är intressant.

Röntgen – ett krav
– Vi ser till att de hästar som vi så småningom vill köpa röntgas. Finns det färska plåtar låter vi vår egen veterinär titta på dem innan det blir dags för den kliniska besiktningen, berättar Sylve.

Sylve menar också att du som köpare måste välja veterinär och du ska använda någon som du känner förtroende för vid besiktningen. Det finns många bra veterinärer runt om i världen, och din hemmaveterinär har säkert kontakt med någon som finns i närheten av den häst du vill köpa.

– Att hitta en häst helt utan anmärkningar är trots allt ganska sällsynt. Du får i stället fundera över vad du kan acceptera för avvikelser hos hästen. Många anmärkningar kan man leva med och de har ingen betydelse för hästens framtida prestationer, menar Sylve.

Men i slutänden är det arbetet och pengarna du lägger ner på din häst varje månad som är den stora investeringen, inte inköpspriset och kostnaderna i samband med köpet.

Peter Luther, som bland annat hade stora internationella framgångar på Livius (e. Lord), fick besök av Sylve och Linn på deras hästköparresa. Foto: Sylve Söderstrand
Peter Luther, som bland annat hade stora internationella framgångar på Livius (e. Lord), fick besök av Sylve och Linn på deras hästköparresa. Foto: Sylve Söderstrand