Kombinera trav- och galopphoppning

Här är en hoppövning som blandar både enkelhinder och serier samt anridningar i trav och galopp.
Här är en hoppövning som blandar både enkelhinder och serier samt anridningar i trav och galopp.

Här är en övning som är bra för att få hästen uppmärksam. Att växla mellan trav- och galopphoppning gör att hästen hela tiden måste lyssna på ryttarens hjälper.

Gör gärna övningen flera varv i rad utan att någon skrittpaus, bra träning både för hästens kondition och ryttarens koncentrationsförmåga.

Beroende på utbildningsståndpunkt kan en del hinder, till exempel sista hindret i serien och rättuppståendet som hoppas två gånger, höjas upp och bli lite högre än vad ekipaget normalt hoppar. Men höj inte hindren förrän det känns bra och kontrollerat där både ryttare och häst har hittat rytm och balans.

Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.
Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.

Så här gör du:

Börja i trav på hinder 1. Var noga med att hästen är ordentligt formad runt innerskänkeln i svängen och att du sedan kan räta ut den i tid utan att den springer iväg mot travbommen.

Lägg en mindre galoppvolt till höger, och bryt av i god tid innan serien (2). Ha gärna ett kryss som första studs för att tvinga hästen att hoppa mitt på hindret. Var noga med att se vägen framför dig och sitta helt rakt över hästen. En så här lång serie är också bra träning för ryttarens sits och balans, samt en nyttig styrke- och koordinationsträning för hästen. Har du en ung häst är det viktigt att inte hoppa för högt från början.

Efter serien ska du hålla ut mot väggen och rida en noggrann väg till rättuppståendet (3). Känn att hästen lyssnar även på ytterhjälperna så att du kan vända hästen med bibehållen balans och inte bara drar i innertygeln – då kan inte hästen hoppa ett bra språng. Fortsätt i en jämn galopp till oxern (4).

När det finns lite tid mellan hindren är det bra att variera sitsen och gärna stå i lätt sits mellan utan att hästen för den skull får öka tempot och springa iväg.

Efter oxern gäller det att direkt se var hinder 5 står, eftersom den kommer kort ur sväng. Fortsätt sedan ner i jämna galoppsprång till oxern (6) och rid vidare med hästen i bra balans utan att den får springa iväg till rättuppståendet (7). Kontrollera att hästen landar i en balanserad galopp och jobbar på bra runt vänsterskänkeln i hörnpasseringen och att den fortsätter i samma fina galopp längs långsidan, bryt sedan till trav och börja om från början.