Kom igång inför vårsäsongen

Det går aldrig att träna för mycket lydnad över bommar och bockar. Här är en övning som passar bra nu i början av säsongen.

I början av säsongen kan det vara värt att lägga ner lite extra tid på att träna lydnad, uppmärksamhet men också uthållighet hos både häst och ryttare. Här är en övning som görs över små hinder.

Med den här uppställningen kan man variera övningar i nästan all oändlighet. Fokusera på att lägga vikt vid att hästen verkligen är lydig, runt den inre skänkeln och att den går fram till ytterhjälperna för att du så enkelt som möjligt ska kunna hålla dig på det som spår som är bäst.

Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.

Börja gärna med att rida som en åttvolt över bockarna på kortsidorna med två galoppsprång emellan och byt varv över bockarna mitt på volterna (de röda siffrorna på skissen).

Målet är att rida en så jämn galopp som möjligt där hästen inte rusar i väg utan väntar kvar i en balanserad galopp och där du kan välja om du vill lägga in ett galoppsprång till eller inte genom att använda sits och skänkel utan att dra hästen i munnen.

Gör det här gärna ett par varv så att du utmanar dig själv att orka hålla hästen på plats även när den börjar bli lite starkare efter att ha gjort övningen några gånger. Har du en het häst gör du lämpligen en övergång till trav efter bock nr 3 och 6 innan du fattar galopp på nytt.

Att göra långa övningar, men över låga hinder/bockar, är bra för att träna ryttarens koncentrationsförmåga, men också för att bygga styrka hos hästen. Styrka byggs inte bara genom att hoppa stora hinder.

Ju lydigare och mer avslappnad du kan få din häst när du gör en sådan här övning, desto bättre förberedda är ni inför kommande säsong.