Kom igång efter vintervilan

Att jobba hästen över små, låga rättuppståenden på en serpentinbåge är perfekt för att komma igång igen efter vintervilan.
Att jobba hästen över små, låga rättuppståenden på en serpentinbåge är perfekt för att komma igång igen efter vintervilan.

Så här i början av året passar det bra att bygga upp hästen – och dig själv – inför kommande tävlingssäsong. Lotta och Sylve bjuder på hoppövningar som gör er bättre förberedda inför 2016 – vi börjar med serpentinbågarna.

Hopptips1_15_Serpentinen
Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.

Serpentinbågarna
Bra för: Den här övningen tränar hästens följsamhet och uppmärksamhet för hjälperna, den är också utmärkt som konditionsträning då den bör göras minst tre-fyra gånger utan uppehåll för att få bäst effekt. Ryttaren måste använda sin blick och kunna planera vägarna, för hindren kommer snabbt.

Så här gör du: Hindren ska vara låga rättuppståenden. Det går också bra att använda cavalettibockar. Målet är att rida hela övningen i galopp. Börja i höger varv med hinder 1, fortsätt till vänster på hinder 2 och rid vidare till höger till hinder 3. Du ska sedan till vänster efter hinder 3 och hoppa det igen (nu som nummer 4). Fortsätt till höger på hinder 5 och så vidare. Efter hinder 6 rider du höger igen och börjar om på hinder 1.

Det är bra om du kan rida övningen ganska många gånger i sträck. Det är vanligt att hästen blir starkare i slutet av en bana och därför är det nyttigt att träna ”evighetsövningar”. Du tränar också din egen förmåga att vara koncentrerad under en längre tid.

Om hästen blir väldigt het, har svårt att landa i rätt galopp och känns obalanserad, lägg in övergångar till trav i bågarna. Hindren ska vara så låga att det inte är några problem att trava över dem. Undvik att göra halt eller lägga extra volter. Målet är att kunna rida din häst genom hela övningen, där den är rak över hindren, där den landar i bra balans och i rätt galopp utan att rusa iväg och där du kan få den ordentligt runt innerskänkeln i varje båge. När du kan det har du också en häst som är ordentligt lösgjord och genomjobbad.

Tänk på det här: Om du hela tiden får hästen att landa i fel galopp är det viktigt att börja med att kontrollera din sits. Sitter du snett? Lutar du dig inåt? Tittar du ner på hästens innerbog i stället för att se vägen framför dig? Hjälp hästen genom att ha lika mycket vikt i båda stigbyglarna, led gärna något med den nya innertygeln för att visa hästen vägen – men var försiktig så att inte tygeln börjar jobba bakåt!

Bonus: Ta gärna bort stigbyglarna/lägg upp dem framför sadeln och gör övningen utan stigbyglar. Väldigt bra sits- och styrketräning för dig som ryttare.

Den här övningen har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport i samarbete med JumpClub.