Inspirerande start på säsongen

Festligt och fullsatt var det minsta man kunde säga om RS Mustangs clinic på Segersta i helgen. För JumpClubs ryttare var det också ett trevligt avstamp inför säsongen 2015.

Segerstas anläggning mellan Bålsta och Enköping fylldes till bristningsgränsen av intresserade hästmänniskor när RS Mustang bjöd in till en inspirerande eftermiddag.

Först ut var tre olika stationer där Michaela Lindbäck, agronom på RS Mustang berättade om vikten av att verkligen veta vad hästen äter för att den ska må bra och att foder och prestation hänger ihop. Veterinär John Österdahl pratade om hästhälsa och betonade vikten av att variera träningen, både i fråga om övningar men också att rida på olika underlag för att få en mer hållbar häst.

– Det gäller också att lära känna sin häst. Om du tar för vana att alltid känna på benen så märker du också direkt om det helt plötsligt blir en förändring – och då kan du mycket snabbare förebygga en skada, förklarade John.

SM-final är målet
På den tredje stationen berättade Lotta Björe om vikten av att sätta upp mål och planera sin säsong och att göra det på ett systematiskt sätt om man vill uppnå resultat.

När alla JumpClub-ryttare, som samlades i en grupp, lyssnade på Lotta pratade hon och Sylve även lite om JumpClubs mål för säsongen. Mål som bland annat innefattar SM-finaler för både ponny- och storhästryttare i lag när Elitserien sedan drar igång.

– Jag är jättestolt över hur duktiga ni var förra året, och ser verkligen fram mot årets säsong, förklarade Lotta.

Inspirerande ridning
Innan det var dags för hästarna att inta arenan fick alla deltagarna soppa och smörgås för att hålla värmen och koncentrationen på topp. Men det var inte svårt att hålla intresset på topp när ryttarna Emma Emanuelsson, Jeanna Högberg och Jenny Johansson kom in och visade tre fina hästar. Jenny red en fyraåring som skötte sig exemplariskt trots att den nog aldrig hade sett så många människor i sitt liv. Jeanna visade en femåring med massor av kapacitet, även om den var lite spänd i början och Emma satt på en sjuåring som hon tror kommer att bli något alldeles extra när den är färdig.

Sylve Söderstrand och Mads Hendeliowitz höll i snacket och pratade om skillnader och likheter mellan dressyr- och hopphästar. Båda var eniga om vikten av ett varierat arbete för unghästar och Mads konstaterade att de gärna använde bommar som ett komplement när de tränade de yngre hästarna.

Träna vändningar

Emma fick sedan visa lite mer hoppövningar och hur hon fick sin häst att hoppa lugnt och avspänt på ett bra sätt. Som avslutning ville Sylve att hon skulle testa att vända lite snävare – något som också är viktigt att träna på. Även om det blev stopp första gången hon provade, gick det bra sedan.

– Första gången var han inte beredd på att Emma skulle svänga snävt, men så snart han förstod vad som krävdes gjorde han det jättebra, berömde Sylve efter ritten.

Emma hoppade också en mer rutinerad häst och visade några övningar som passar för det ekipage som har kommit lite längre i sin utbildning. Även här blev det avslutning med både snäva vägar och högt tempo över hindret – något som de gjorde helt perfekt

Träna övergångar
Som avslutning visade Mads och Jeanna var sin Grand Prix-häst i dressyr och berättade både vad de tränar extra på och vad man som ryttare kan tänka på för att få resultat.

Något som ofta återkom under ridpassen var vikten av att jobba hästen på ett varierat sätt och lösningen för att komma åt många av ridproblemen faktisk heter övergångar. Att växla tempo och gångarter är övningar som passar bra för både hopp- och dressyrhästar, oavsett ålder och utbildningsståndpunkt.