Inspiration och kunskap på JumpClub-dagen

”Ett spännande upplägg”. ”Roligt med något nytt.” ”Väldigt inspirerande – nu vill jag hem och prova själv.” ”En mycket trevlig dag.”
Lovorden var många efter JumpClub-dagen på Sigtuna Ridskola och publiken efterlyste en uppföljning så snart som möjligt.

Lördagens JumpClub-dag blev inte exakt som den var planerad från början. Först fick Peder Fredricson lämna återbud då han i stället skulle tävla i Neumünster – något han gjorde med stor framgång. Men i stället kom Lisen Bratt Fredricson, Jens Fredricson och Stephanie Holmén för att ersätta honom.

Sent på fredagen stod det också klart att Petronella Andersson inte kunde komma iväg som planerat från tävlingarna i spanska Oliva. Hennes uppgift var att visa hur man tränar och utvecklas från ponnyryttare till framgångsrik senior.

Som tur var fanns redan Stephanie Holmén på plats – och Stephanie har gjort exakt samma resa som Petronella. Visserligen var hon inte framgångsrik på ponny – den hon hade ville helt enkelt inte hoppa. Däremot har hon visat att man trots det kan gå hela vägen till att tävla internationellt. Och när Petronella tävlar för det belgiska handelsstallet Stephex, tävlar Stephanie för Grevlunda, som också bedriver hästhandel i stor skala.

– Petronella och jag har följts åt hela vägen, och så pratar vi skånska båda två, förklarade Stephanie innan hon började visa den intresserade publiken hur man jobbar med hästarna på Grevlundagården.

För att visa hur hon och Peder Fredricson tränar sina topphästar fanns också Kajsa Björe, med D-ponnyn Bright Eyes, samt Joel Torstenson och hästen Felix med. Kajsa och Joel tävlar för JumpClub och är framgångsrika både som ponny- och childrensryttare.

Lugnt och metodiskt visade och berättade Stephanie hur hon får hästarna att slappna av och komma till arbete, hur hon utmanar dem med olika övningar men utan att självförtroendet riskeras och hur hon förbereder dem för tuffare tävlingsuppgifter. Både Kajsa och Joel visade att de har stora grundkvaliteter i sin ridning, men fick ändå värdefulla tips och råd om vad de kan jobba vidare med.

Fodra för resa 
Efter det första ridpasset fick publiken lyssna och ställa frågor till JumpClubs samarbetspartner som alla berättade om hur man gör för att hästarna ska må så bra som möjligt. Sylve gick runt och ställde frågor till deltagarna som fick berätta mer om hur man bland annat förbereder hästen för att den ska klara av en längre resa, hur man fodrar den för att den ska utvecklas på bästa sätt och vad man ska tänka på för att hästens utrustning ska passa så bra som möjligt.

Efter lunchen bjöds det sedan på många nyttiga tips om vad man ska tänka på när man ska köpa en ny häst. Proffset Lisen Bratt Fredricson, som är otroligt skicklig på att hitta bra tävlingshästar fick tillsammans med Jens Fredricson som har utbildat många hästar till högsta klass titta på först tre yngre hästar. De fick inte veta härstamning eller prestationer, bara se på hästarna när de reds runt.

Därefter valde de ut en häst som Stephanie Holmén fick provrida och testa lite mer.

– Först och främst måste jag säga att det är tre väldigt fina hästar som vi har fått se, och det var inte lätt att välja bara en, menade Lisen.

Både Lisen och Jens ansåg det viktigt att hästarna visade upp en bra galopp, den fick inte ha för långsam och stor trav och de ville ha en häst som uppträdde ganska lika i båda varven så att inte den var allt för oliksidig.

– På den yngre hästen är härstamningen av större intresse, men är den äldre och har tävlat själv en hel del så spelar stammen ingen roll, konstaterade Lisen.

Perfekt juniorhäst
Jens tyckte också att det var viktigt att unghästen faktiskt hade gjort bra resultat för sin ålder. Den som har alldeles för mycket 4, 8 eller 12 fel på sina starter är antagligen inte tillräckligt bra.

– Självklart kan hästen riva ibland och visst har det betydelse hur skicklig ryttaren är, men i dag är de bra hästarna så duktiga att de ändå är felfria i de ganska låga klasser som unghästarna ändå hoppar, förklarade Jens.

Till slut enades man om att Stephanie skulle testa Chattanooga, (val. f. -10 e. Cornet’s Prince). Hästen rids till vardags av Linn Backman och nästa uppgift för honom är resan till Arezzo och tre veckors tävlande där.

Efter unghästarna fick de se tre äldre hästar och nu var uppgiften att plocka ut en häst som var lämplig för en childrens- eller juniorryttare. Här ville Jens provrida, och satte sig till slut upp på Caipirinha, som bland andra tävlats av Alice Tapper. Jens lovordade den lilla vändbara och snabba hästen och menade att den var en perfekt häst för en yngre ryttare att vara med och tävla på.

– Att få alla tips om vad man ska tänka på om man ska köpa häst tyckte jag var väldigt värdefullt, förklarade en av deltagarna på JumpClub-dagen.

– Hoppas det blir någon ny dag snart, menade flera i publiken.