Hopptips från JumpClub

Det är viktigt att ta med sig markarbetet in i en hoppövning, så att ryttaren inte ändrar ridningen bara för att den styr på hinder. Här visar Linn Backman hur man samlar en häst på ett bra sätt.
Det är viktigt att ta med sig markarbetet in i en hoppövning, så att ryttaren inte ändrar ridningen bara för att den styr på hinder. Här visar Linn Backman hur man samlar en häst på ett bra sätt.

När man är mitt uppe i tävlingssäsongen är det bra att göra övningar där man växlar mellan trav- och galopphoppning och kontrollerar att grundridningen fungerar.

I en intensiv tävlingsperiod är det nyttigt att rida en övning som inte bara består av galopphoppning och banliknande linjer. Här visar Sylve och Lotta en övning där du måste träna lydnad, följsamhet och planering – något du alltid har nytta av på tävlingsbanan.

– Det är viktigt att man gör en bra uppvärmning, där hästen måste lära sig att vänta och vara lyhörd för ryttarens hjälper. Det här markarbetet måste man sedan ta med sig när man börjar hoppa, så att man inte får för bråttom och rider iväg hästen bara för att det blir fler hinder i rad, förklarar Sylve.

Övningen passar de ekipage som har kommit något längre i sin utbildning. Även mindre rutinerade ryttare och hästar kan genomföra övningen, men då med lägre hinder och lite annorlunda vägval.

Som andra hinder ligger en travserie, ett sätt att variera ridningen och få hästen uppmärksam.

Så här är övningen uppbyggd. Klicka gärna på bilden för att få en större skiss.
Så här är övningen uppbyggd. Klicka gärna på bilden för att få en större skiss.

Så här gör du övningen:
Inled i galopp på hinder 1. Var noga med att hästen är rak både före, över och efter hindret. Bryt sedan av till trav på rakt spår.

Stäm av traven med ett par halvhalter in i serien, 2. Serien är uppbyggd med ett, två och tre galoppsprång mellan hindren. Här gäller det för dig att jobba med din sits så att du hela tiden sitter mitt över hästen, har ett stadigt tramp i båda stigbyglarna och mjuk kontakt med hästens mun mellan hindren. Var noga med att räta upp dig i sadeln mellan hindren så att du inte ligger fram på halsen. Har du en häst som är lite tveksam måste du jobba med både röst och skänklar och få den att bjuda genom hela serien.

I anridningen till hinder 3 är det viktigt att planera vägen så att du håller ut och rider rakt på rättuppståendet. Du måste också ha en bra plan för att komma rätt till hinder 4.

En mindre rutinerad ryttare kan lägga en extra volt efter hinder 3 innan den rider på hinder 4 för att göra det lättare. Även en orutinerad häst kanske behöver göra en extra volt de första gångerna.

Även över hinder 4 måste du ha god kontroll på vägen och galoppen för att kunna komma bra till hinder 5. Målet är att få hästen runt högerskänkeln och använda sig av vägen för att komma rätt till hindret.

Hinder 6 kräver att du rider rakt, och det är viktigt att våga galoppera i svängen och inte rida för korta galoppsprång fram till oxern.
Rid gärna innanför sista hindret i serien till 7 för att träna lite kortare vägar. Om du är orutinerad rider du förstås en längre väg först.

Övningen är framtagen som en del i samarbetet mellan JumpClub och Tidningen Ridsport, och publicerades i nummer 11.