Hoppövning för rätt fokus

För att lyckas på tävlingsbanan är det viktigt att ha rätt fokus och kunna planera sin ridning - här kommer en bra övning där du tränar på det.
För att lyckas på tävlingsbanan är det viktigt att ha rätt fokus och kunna planera sin ridning – här kommer en bra övning där du tränar på det.

Här kommer ett tips på en bana som tränar ryttarens och hästens fokus, där det gäller att planera ridningen och ha bra kontroll på vad som händer härnäst.

Hoppövning5

Håll sedan ut vägen så långt som möjligt för att rida rakt in i trekombinationen, hinder 3. Här är det ett galoppsprång mellan A och B, och två galoppsprång mellan B och C.

Fortsätt i vänster galopp och förbered för svängen till hinder 4. Precis som mellan första och andra hindret gäller det att planera ridningen för att komma bra till hinder 5, redan innan hinder 4 är hoppat. Det är lämpligt att ha ungefär sex-sju galoppsprång mellan hinder 1 och 2, och fem-sex språng mellan hinder 4 och 5.

Efter hinder 5 är det en lång galoppsträcka till hinder 6. Något som många ryttare tycker är svårt då de har en förmåga att krångla till ridningen när de har lång tid på sig att fundera. Tricket är att fokusera på att ha en så bra galopp som möjligt, och inte leta efter ”rätt” distans till hindret.

Avslutningsvis vänder man in och hoppar kombinationen igen. Den här gången är det två språng mellan A och B, och ett språng mellan B och C, något som ofta är lite svårare då det lätt blir en aning kort mellan de två sista hindren. Här gäller det att ryttaren är snabb tillbaka i landningen efter B och inte hänger på hästhalsen ut ur kombinationen.

Hoppa gärna banan lite lägre första gången, och ta om den en eller ett par gånger på högre höjd om det känns bra.