Hoppa fram på rätt sätt

Framhoppningsbanan innan ryttarna kommer in ... Här får du tips av Sylve och Lotta vad du kan tänka på för att få en lugn och bra framhoppning.
Framhoppningsbanan innan ryttarna kommer in … Här får du tips av Sylve och Lotta vad du kan tänka på för att få en lugn och bra framhoppning.

Många ryttare fruktar framhoppningen. Det är ofta trångt och stressigt och har man dessutom en känslig häst gäller det ofta att vara på sin vakt. Sylve och Lotta ger här sina bästa råd om hur du ska kunna förbereda dig så bra som möjligt inför tävlingsstarten.

På vissa tävlingar känns framhoppningen som ett enda stort kaos. Ryttare som skriker vilket hinder de vill hoppa, men som ändå lägger volter i stället för att rida på, medhjälpare som höjer hindret precis i anridningen och ryttare som helt plötsligt lägger en volt bakom hindret och nästan håller på att kollidera med den som just har hoppat.

Lägg dessutom till att det alltid finns en eller ett par hästar inne samtidigt som inte tycker om att få andra hästar nära sig, som är livrädda för att möta andra hästar och de som bockar friskt efter hindret.

Alla problem går inte att träna bort helt och hållet, men det finns många sätt att göra framhoppningen både lugnare och säkrare.

Att en del hästar är oroliga på framhoppningsbanan beror ofta på att ryttarna. Om ryttaren är stressad, nervös och spänd överförs det på hästen som också blir orolig. Då blir ryttaren ännu mer nervös och spänd och så är den onda cirkeln i gång.

– Känn gärna efter hur du andas. Genom att andas i en lugnare rytm blir du också lugnare själv, och det påverkar förstås hästen positivt, förklarar Sylve.

Vet du med dig att du är nervös gäller det att försöka hitta bra knep som gör dig lugnare. Att se till att vara ute i god tid är ett bra tips. Mycket stress och spändhet beror ofta på att ryttarna tycker att de är ute i sista minuten och tror inte att de ska kunna hinna rida fram tillräckligt mycket.

– Men tänk på att hästen som regel inte behöver hoppa så många språng för att vara förberedd inför banan. Det viktigaste är att den är ordentligt uppvärmd, råder Lotta.

Ett annat råd är att ha med sig en rutinerad medhjälpare på framhoppningen, en som ser till att hindret är på rätt höjd när du ska hoppa och som har kontroll på hur många det är kvar innan du ska in på banan. Då kan du lättare koncentrera dig på din ridning och din häst.

Ofta är det de känsliga hästarna som har det svårast på framridningen. De kan känna sig oroliga och störda över att få hästar väldigt nära sig både framför och bakom och tycker det är förskräckligt att möta andra hästar.

Just mötesrädda hästar kräver lugn och tålamod av sin ryttare, och en hel del planering. Du måste vara extra uppmärksam på om du har hästar som är lite extra vilda på framridningen och se till att du håller dig så långt ifrån dem som möjligt.

Är en häst rädd/orolig för något är grundregeln att du ska ställa den ifrån det som stör. Samma sak gäller här. Rid inte rakt emot andra hästar och ställ din mötesrädda häst från den som kommer emot dig. Om det är ridning i båda varvet på framhoppningen ska du också vara extra uppmärksam i höger varv så att du inte hamnar längst ut mot väggen och blir ”inklämd” vid möte.

Att se framåt och kunna förutse vad som ska hända är viktigt för ryttaren. Det här är ännu viktigare när du rider fram tillsammans med många andra. Och förstås allra viktigast om du har en häst som är känslig och spänd på framridningen.

Om alla ryttare hade lika mycket uppmärksamhet på de andra ryttarna som de har på sig själva och sin häst, skulle framhoppningsbanan vara betydligt lugnare och säkrare.

En del hästar gillar inte att ha andra hästar nära sig, och en häst som sparkar på framhoppningen kan lätt orsaka olyckor. Att knyta en röd rosett i svansen är en varningssignal till andra ryttare att visa extra hänsyn. Men rosetten friskriver inte dig från ansvar.

Sitter du på en häst som kan vara farlig för andra, måste du visa extra stor vaksamhet och försiktighet så att det inte händer något. Det kan till exempel vara att inte fatta galopp precis bredvid en annan häst, då det är ett sådant tillfälle när hästen gärna skickar ut ett bakben. Något som kan få mycket otrevliga följder.

Om du har en häst som är het och känslig gäller det att försöka få den lugnare. Ett sätt kan vara att longera den i god tid innan start så att den kan rasta av sig det värsta ”springet”. Det här går förstås bara om tävlingsplatsen har utrymme för longering. Är det en tävling som inte ligger så långt ifrån hemmastallet kan du longera din häst eller till och med rida den en sväng i lugn och ro på hemmaplan innan du åker iväg till tävling.

Vid ombyggnation mellan klasserna kan det ibland vara lite lugnare på framhoppningen. Passa på att rid fram din häst då, så behöver du bara ta ett par språng innan det är dags att gå in på banan. Om du kan rida fram i god tid kanske du till och med har möjlighet att sitta av din häst, lägga på den ett täcke om det behövs och låta den ta det lugnt och varva ner. Sedan sitter du upp en stund innan du ska in på banan. Rider lite tillsammans med de andra hästarna och tar ett eller ett par sista språng innan det är dags att tävla.

Fyra tips för bättre framridning
1) Planera din framridning och var ute i god tid så att du inte blir stressad.
2) Lär dig att kontrollera din nervositet. Är du lugn blir hästen lugnare.
3) En del hästar är ljudkänsliga. Då kan en vadderad luva, eller öronproppar och luva, dämpa oron hos hästen.
4) Visa hänsyn och var uppmärksam. Håll upp blicken och se dig omkring. Lär dig att förutse vad som kan komma att hända.

Det här hopptipset publicerades första gången i Tidningen Ridsport 2013.