Hästen måste hoppa rakt

Snedbommar kan hjälpa till att hålla hästen mitt på hindret om den vill hoppa snett.
Snedbommar kan hjälpa till att hålla hästen mitt på hindret om den vill hoppa snett.

En häst som alltid vill hoppa snett över hindret riskerar bland annat att få skadeproblem. Men det finns flera orsaker till att hästen hoppar snett, och därmed olika sätt att lösa problemet. Sylve och Lotta ger dig råd om hur du kan göra.

Att ha en häst som nästan alltid drar sig åt ett håll över hindret är ett tecken på att något inte står rätt till. Det är också viktigt att försöka rätta till problemet av flera olika orsaker.

Framför allt sliter det på hästen att hoppa snett, eftersom den då inte använder sina bakben lika mycket och kommer att belasta muskulaturen ojämnt. Dessutom brukar hästen som hoppar snett nästan alltid landa i en och samma galopp, vilket förstås sliter extra mycket på det ena frambenet.

Eftersom hästen inte sätter under sig ordentligt kommer inte språnget att bli så bra som det kan. Hästen bygger inte heller upp sin styrka på rätt sätt. Det här kan till exempel betyda att det kan ta längre tid innan den kan avancera uppåt i klasserna.

– Det blir också svårare att rida snävt i omhoppningar och vara felfri över hinder om hästen drar sig snett över hindret, förklarar Sylve.

Den kanske vanligaste orsaken till att hästen hoppar snett är att den inte är rak och stark nog i grundarbetet på marken. Hästar är av naturen svagare i den ena sidan och starkare i den andra, jämför med människor som är höger- eller vänsterhänta. Här måste ryttaren alltså jobba för att bygga upp hästens styrka, och få den att bjuda rakt fram för skänkeln och ta ett jämnt stöd på båda tyglarna.

– Att rida korrekta skänkelvikningar är ett bra sätt att träna hästens styrka. Alla sidvärtsrörelser är bra träning för hästen. Får du den att göra lika bra skänkelvikning åt båda hållen är den också ganska liksidig, berättar Lotta.

Lär dig känna om hästen är rak
Det är viktigt att du som ryttare själv kan känna om hästen går rakt eller inte. Träna genom att rida rakt mot en spegel så att du ser att den verkligen sätter bak- och framben på ett rakt spår. Har du ingen spegel får du ta hjälp av någon på marken som kan säga om du rider rakt.

– Kom ihåg att alltid rätta framdelen på bakdelen, så att du leder in framdelen framför bakdelen, i stället för att försöka flytta in bakdelen på rätt plats, uppmanar Sylve.

– Du ska också tänka på att jobba både vänster och höger sida oavsett vilket varv du rider i, så att det inte blir att du bara använder den ena sidans hjälper, menar Lotta.

Hästen som inte är tillräckligt stark hoppar gärna snett när den kommer nära hindret. Detta för att den inte riktigt orkar sätta bakbenen rakt under sig, då drar den sig åt ena hållet för att skapa lite mer plats framför hindret och på så sätt försöka undvika nedslag.

Ett bra och stärkande markarbete löser inte alltid hela problemet, men det är en förutsättning för att hästen ska börja hoppa rakt. En del hästar, som hoppat snett under en längre tid, har befäst det här sättet att hoppa, och då måste man även hjälpa den vid hoppträningen. Men självklart är även hoppträningen till för att stärka hästen och få den mer liksidig och därmed ge den bättre förutsättningar för att kunna hoppa bra.

Ta hjälp av bommar
Att ryttaren i språnget använder ett ledande tygeltag, kombinerat med motsatt sidas skänkel, är ett sätt att leda hästen rakt över hindret. Här måste du som ryttare vara noggrann så att du är konsekvent och verkligen ser till att korrigera språnget.

Ett bra tips är att lägga upp en sned bom på räcket/främre bommen på oxern. Om hästen drar till höger, lägger du bommen strax till höger om mitten och snett ut mot kanten. Du kan också använda dig av två bommar och låta det bli en ”spets” i mitten för hästen att hoppa i.

Ett annat sätt att träna hästens styrka, och också tvinga den att hoppa rakare, är att använda sig av markbommar före och efter hindret. Här är det viktigt att bommen bakom hindret inte ligger för nära så att hästen riskerar att trampa på den. Även här måste också ryttaren vara beredd att med hjälp av ledande tygeltag hålla hästen rak i språnget.

Det är inte helt ovanligt att det är ryttaren, och inte hästen, som är huvudorsaken till att hästen hoppar snett. En ryttare som i varje språng lutar sig åt ena hållet, och lägger mycket mer vikt i den ena stigbygeln, får gärna en häst som drar sig snett i språnget. Här behövs det ordentlig sits- och balansträning för att ryttaren ska få en bättre kroppskontroll och kunna följa med bättre i hoppningen. Att bli longerad över små bockar, gärna utan stigbyglar, är ett bra sätt att träna sitsen.

Till sist finns det de hästar som aldrig haft problem med att hoppa rakt tidigare, men som ganska plötsligt börjar dra sig snett i språnget. Här är risken stor att det handlar om något fysiskt problem, till exempel överansträngning, eller i alla fall början på något som kan bli ett problem om man inte är uppmärksam. Låt en veterinär kolla din häst om du känner att den utan någon större anledning börjar hoppa på ett annorlunda och sämre sätt än tidigare.

Fyra frågor att ställa sig om hästen hoppar snett:
1) Sitter du rakt över hästen? Att ha en ryttare som hänger snett i sadeln och lägger mer vikt i den ena stigbygeln gör det förstås svårt för hästen att hoppa rakt.
2) Kan du rida rakt fram på marken? Att rida på en rak linje med lika mycket bjudning och stöd till båda tyglarna är inte alltid så enkelt. Kolla i en spegel eller ta hjälp för att se om du lyckas.
3) Är hästen frisk? Om den inte tidigare har dragit sig åt ena hållet i språnget, men helt plötsligt börjar med det, är det dags att åka till en veterinär.
4) Behöver du extrahjälp? Använd gärna snedbom på en eller två sidor, för att träna hästen att hoppa mitt på hindret.

Det här träningstipset är tidigare publicerat i Tidningen Ridsport.