Håll koll på galoppen

Att byta galopp över bommar är ett sätt att träna hästen för att göra ett riktigt byte för skänkeln. Det är lättast att börja över cavalettibockar, men sedan är det bra att byta till bommar, för att till slut få hästen att byta enbart för skänkelhjälperna.
Att byta galopp över bommar är ett sätt att träna hästen för att göra ett riktigt byte för skänkeln. Det är lättast att börja över cavalettibockar, men sedan är det bra att byta till bommar, för att till slut få hästen att byta enbart för skänkelhjälperna.

Korsgalopp och tävlingshoppning är ingen bra kombination. Det är fler än en gång som nedslag på banan berott på korsgalopp. Men går det att träna bort? Sylve och Lotta berättar vad du som ryttare kan tänka på för att minska problemet.

Vanligast är att hästen landar i ”fel” galopp och sedan inte byter ordentligt, utan bara skiftar galopp med frambenen och direkt har vi en obalanserad korsgalopp som gör det svårt för ryttaren att komma rätt till nästa hinder. En del hästar kan till och med landa i korsgalopp efter ett sämre språng.

Korsgalopp kan ha många förklaringar men huvudorsaken ligger i hästens balans – eller snarare obalans. Det naturliga för hästen är att byta till rätt galopp eftersom det är jobbigt för den att gå i korsgalopp. Men en otränad och stel häst som inte är tillräckligt grundarbetad har svårt att hålla balansen och orkar därmed inte byta ordentligt.

Samma sak om ryttaren har svårt att hålla sin egen balans i språnget och mellan hindren – då blir det svårt för hästen att både balansera sig själv och ryttaren. Framför allt eftersom en obalanserad ryttare nästan alltid tar extra stöd i tyglarna och därmed håller hästen för hårt i munnen. Därmed blir hästen mer spänd och får då ännu svårare att kunna byta till rätt galopp.

Naturligt att byta galopp
De flesta unga hästar skiftar lätt galopp när de springer i frihet. Det finns dock en del som har svårt för att byta naturligt och springer i korsgalopp även i hagen.

– En sådan unghäst hade jag inte valt att köpa i första hand. Man ska komma ihåg att en del hästar har svårt av olika orsaker att byta galopp. Det går förstås att träna dessa så att de blir bättre men det tar betydligt längre tid, förklarar Lotta.

Att lära hästen att göra ett korrekt byte för skänkeln är förstås bästa vägen till att få bort problemet med korsgalopp. Men att lära hästen ett riktigt galoppombyte är inte alltid helt enkelt.

Först och främst måste hästen vara stark nog i sin galopp för att orka byta. Dessutom ska den vara lösgjord och avspänd, eftersom en stressad häst spänner sig och därmed får svårare att genomföra bytet.

Ett galoppombyte är också en rörelse som kräver mycket precision av ryttaren. Du måste ha en bra egen balans, kontroll över din kropp och dina hjälper för att kunna ge rätt hjälp i rätt ögonblick. Byte handlar mycket om känsla och timing.

– Om vare sig du eller din häst kan göra galoppombyten är det bra om du kan få hjälp att lära hästen att byta på rätt sätt. Då är det enklare för dig att lära dig av hästen sedan, menar Lotta.

Hopptips6_14_2
Klicka på bilden för att öppna övningen som PDF-fil med beskrivning av hur du gör.

Ett bra sätt att träna byten för hopphästar är att använda sig av cavalettibockar. Bra ställen att placera bocken på är mitt medellinjen eller i slutet av en diagonal. När du ska byta över bommen är det viktigt att hästen väntar kvar i ett lugnt tempo. Ju fortare det går, desto svårare är det för hästen att byta. Dra tillbaka den nya ytterskänkeln strax innan bommen och ge byteshjälpen när hästen är på väg upp över bommen. Du ska vara noga med att sitta rakt över hästen, titta rakt fram och leda något med den nya innertygeln.

– Men man måste också komma ihåg att det finns hästar som har svårt att byta galopp av olika orsaker. De kan ha en svag och inte särskilt självbärig galopp. En känslig och lättstressad häst slår lättare om till korsgalopp i svängarna. Det här går förstås att träna bort, men kräver tid, tålamod och en skicklig ryttare, förklarar Sylve.

Hopptips6_14_1
Klicka på bilden för att öppna övningen som PDF-fil med beskrivning av hur du gör.

Fyra tips för att slippa korsgalopp
1) Lär dig – och din häst – att byta galopp för hjälperna. Ta gärna cavalettibockar till hjälp när ni börjar öva. Ta också hjälp av någon som kan galoppombyten för att lära din häst, och lär dig rent teoretiskt när du ska ge byteshjälpen. Det är lättare om du själv får träna på en häst som kan byta.

2) Bryt av till trav ett eller två steg och fatta sedan rätt galopp. Det här är extra användbart om hästen lätt stressar upp sig när den ska byta eller rusar iväg om den hamnar i korsgalopp.

3) Var noga med hur du själv sitter, så att du är mitt över hästen i språnget och ger den frihet som behövs. En vanlig orsak till korsgalopp är att ryttaren drar hästen för mycket i innertygeln i svängen och därmed gör det omöjligt för hästen att byta själv.

4) Jobba mycket med att stärka hästens galopp. Förvänd galopp och sidvärtsrörelser är bra och stärkande övningar för hästen som inte riktigt orkar galoppera.

Fyra vanliga fel vid galoppombyten
1) Hästen ökar tempot innan bytet.

2) Ryttaren försöker byta genom att kasta fram den nya innerskänkeln, i stället för att dra tillbaka den nya ytterskänkeln och ge hjälpen med den.

3) Ryttaren drar i innertygeln och låser hästens möjligheter att byta till rätt galopp.

4) Ryttaren lutar sig inåt och tittar ner, vilket gör att vikten hamnar på hästens inre sida, vilket också gör det mycket svårare för hästen att komma i balans så att den kan byta.

Till sist …
Om din häst helt plötsligt börjar gå mycket i korsgalopp och du inte har haft problem med det tidigare – kolla då att den är frisk och inte har ont någonstans.

Detta hopptips har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport.