Gott Nytt År – här är Sylves 2018

2018 har varit ett omvälvande år för Sylve och Ivan. Här summerar Sylve året som gått och bjuder på lite av vad som kommer att hända 2019.

2018 närmar sig slutet och Sylve både summerar ett händelserikt år och blickar framåt mot en spännande fortsättning i sin nyårsbetraktelse.

”Hej alla hästvänner. Snart är 2018 slut och för mig och Ivan har det varit ett förändringarnas år på många sätt.

Personligen tycker jag att årsskiftet och väntan på ett nytt år är ett mycket bra tillfälle till eftertanke och att summera året som gått, samt att blicka framåt mot det som förhoppningsvis kommer.

2018 har varit ett mycket händelserikt år för mig, för Ivan och vår gemensamma business som vi har haft på Rekasta under många år. Som de flesta av er säkert redan känner till så valde i att sälja gården och lämna över stora delar av verksamheten till de nya ägarna Peter och Caroline Lundström.

Det känns väldigt kul att just Peter och Caroline köpte gården, de är oerhört duktiga entreprenörer som kommer att fortsätta att utveckla verksamheten där.

Tänk vad man kan skapa med visioner och mål

För tio år sedan startade jag, Lotta Björe och Mari Zetterqvist konceptet JumpClub. JumpClub har blivit ett begrepp i Ridsportsverige och det är roligt och faktiskt helt otroligt vad man kan göra om man har tydliga visioner och mål.

Två år senare startades JumpClubs Ridsportförening, på initiativ av Camilla Johansson som också var ordförande under många år. Föreningen har haft stora framgångar både individuellt och i lag genom åren.

Ett annat exempel på vad som går att göra med tydliga idéer och visioner är Elmia Horse Show som jag tillsammans med Lisen Bratt Fredricson och Jana Wannius har genomfört i tre år nu och det har också snabbt blivit ett begrepp bland ridsportfolket och det känns som om ”alla” vill vara med där – vilket är roligt.

Inspirerande uppdrag

Under 2018 började jag att jobba med Mathilda Karlsson, skånetjejen som flyttade till Tyskland för flera år sedan för att satsa på hästar och ridning. Mathildas medverkan i Global Champions Leauge har gjort att jag har fått förmånen att vara på många av Global Champions Tour-tävlingarna runt om i hela världen under året. Jag skulle ju egentligen resa mindre – men så blev det inte – och det har varit otroligt inspirerande både att jobba med Mathilda och att få möta alla dessa fantastiskt skickliga världsryttare på nära håll. Här kan vi prata om ”nördar” som är otroligt seriösa i sitt arbete.

När man får en sådan här möjlighet att se vad som ligger bakom framgångarna blir man själv väldigt taggad att fortsätta arbeta med hästar och ryttare.

Mathilda är en väldigt ambitiös ryttare som jobbar stenhårt och målmedvetet för att utvecklas. Med lovande hingsten Chopin VA, som hon själv har utvecklat från unghäst till internationell 160 Grand Prix, finns stora möjligheter till fina framgångar under nästa år.

Under 2018 var jag även med och startade projektet RideNews tillsammans med Patrik Kittel, Lisen och Peder Fredricson samt Henri Brännström. Ett projekt som bara är i början av sin utveckling och som ska bli mycket spännande att få fortsätta att följa.

En annan sak som hände under året var att jag sålde alla mina unghästar, utom Al Capone som jag äger tillsammans med min vän John Österdahl. Han rids nu internationellt av Lisa Nooren, och det ska bli roligt att följa deras utveckling på tävlingsbanorna.

Stockholm och Gotland

Efter att ha lämnat Rekasta har vi nu bosatt oss i Stockholm tills vidare och vi får väl se var vi hamnar till slut. Huset på Gotland är i princip klart och förhoppningsvis kommer vi att vara där ofta. Det är härligt att vara tillbaka på ön och träffa alla gamla vänner, men även nya.

Hur är det då med nästa år – 2019?
Jag kommer att fortsätta att träna ryttare och hästar, det är något jag verkligen gillar. Som det ser ut kommer jag att fortsätta samarbetet med Mathilda Karlsson. Det blir också mycket träning hos Stall Arch som jag har varit involverad i under många år nu. Ägaren Charlotte Söderström började träna för mig med sin D-ponny i början av 2000, så det har blivit ett par år tillsammans.

Jag kommer också att återuppta samarbetet med Melissa Varidinoiannis, som har verksamhet både i Aten och Belgien. Vi har tidigare jobbat mycket ihop och det ska bli roligt att arbeta med henne igen. Dessutom kommer jag att fortsätta jobba med mina ”gamla” elever i Enköping.

På tävlingsfronten blir det inga fler tävlingar för oss på Rekasta, men det kommer säkert att bli tävlingar ändå på anläggningen.

Elmia flyttas till höstlovet, vecka 44, och det kommer att bli riktigt bra. Vi ska jobba vidare med RideNews och kanske det blir några projekt ihop med jumpclub.se som förändras lite eftersom det bara är jag kvar i projektet.

Sedan har jag ett par saker som ska bli av under 2019:

Jag SKA lära mig spanska. Åtminstone ska jag bli mycket bättre på spanska.

Jag SKA börja rida igen.

Och jag SKA bli mycket bättre på att ta dagen som den kommer – bli lite bättre på Carpe Diem.

Till sist:
Stort tack för i år och för alla de härliga åren vi har haft på Rekasta och med alla er som vi har träffat.
Jag önskar er alla ett riktigt bra 2019!”

Sylve