Givande möten i Göteborg

Nu pågår Gothenburg Horse Show. Självklart finns Sylve på plats i egenskapen av förbundskapten och han kommer att rapportera från tävlingarna här på webben. Här är en första rapport.

Styrde mot Göteborg i går eftermiddag efter att ha packat resväskan med det nödvändigaste. Jag flög ner och blev upphämtad på flygplatsen för att direkt åka vidare till Scandinavium där en pressträff väntade.

Senare var det dags för ryttarmötet, där vi samlar alla ryttarna. Vi ägnade en del tid åt att gå igenom tävlingens upplägg, hur programmet såg ut och diskuterade hur varje ryttare tänkte rida och lägga upp helgen.

Under mötet pratade vi också en del om vikten av att vara tillgänglig under den här helgen. Det är en av våra största tävlingar med väldigt många journalister på plats och det gäller för ryttarna att vara tillmötesgående och att ta sig tid att prata med alla. Däremot behöver de förstås inte prata med alla direkt, är man upptagen på annat håll så är man, men då är det viktigt att ge utrymme för intervju så snart som möjligt.

Vi pratade också om att vi är ett team, att alla hjälps åt och att vi i ledningen finns på plats för att hjälpa till och stötta ryttarna med det de behöver ha hjälp med.

En hel del energi lade vi på att diskutera FEIs nya förslag angående lagtävlingarna på VM och OS. FEI vill ha möjlighet att plocka in fler lag och för att få plats med det begränsa så att det bara ska vara tre ryttare i varje lag, och att alla resultat ska räknas.

Det är absolut bra att öppna upp för fler länder, men det gäller också att det är en bra nivå på de nya som kommer in. Vi tyckte egentligen att det är ganska sportsligt att allas resultat räknas men att det vore bra med fyra i första omgången om det skulle hända något med ett av ekipagen. Även i andra lagsporter har man ju möjlighet att ta in reserver.

Vi pratade också mycket om rankingen, rankinglistor och pay cards – när ryttare kan köpa sig platser i startfältet. Sverige använder inte pay cards på några tävlingar och vi köper heller inga pay cards. Det känns inte sportsligt rätt att hålla på med det.

Alla var väldigt engagerade och hade många bra synpunkter. Alla åsikter ska nu sammanfattas och skickas in till FEI.

Kvällen avslutades med en god italiensk buffé som tävlingsarrangörerna bjöd på. Alla ryttare och ledare var inbjudna och vi träffade sponsorer och personer från kommunen.

Under kvällen hann jag också gå igenom helgens upplägg lite extra med Amanda Ericsson, som gör debut på den här nivån och som jag har jobbat ihop med länge.

I dag på förmiddagen har vi haft presskonferens om att Casall inte är aktuell för några fler mästerskap. Tyvärr gjorde det att jag missade våra duktiga juniorer som tävlade på förmiddagen. Men väldigt roligt att Hugo Wihlmark blev tvåa och Matilda Nerell femma. Dessutom var både Lisa Engström och Matilda placerade i går så de har verkligen gjort bra ifrån sig i den här rätt tuffa miljön.

Text och foto: Sylve Söderstrand