Framtidens stjärnor i Amsterdam

Sylve, H&M All In och Peder Fredricsons hästskötare Malin Henlöv i stallet i Amsterdam. Foto: Daniel den Ronden
Sylve, H&M All In och Peder Fredricsons hästskötare Malin Henlöv i stallet i Amsterdam. Foto: Daniel den Ronden

Sylve har varit i väg på nya internationella tävlingar, och konstaterar att väldigt många ryttare har lovande yngre hästar i sitt stall. Och att de svenska ryttarna behöver fylla på hästbeståndet.
– Vi är inne i en generationsväxling när det gäller våra topphästar, så det här året är viktigt för att få in nya, konstaterar Sylve.

Det var i samband med tävlingarna i Amsterdam som Sylve och Henk Nooren satte sig ner för konkretisera årets planer för hopplandslaget. Förutom att ett EM, och start i högstaligan i Nations Cup väntar, är det framför allt mot OS i Rio nästa år som siktet är inställt.

– För att en häst ska få starta för Sverige i OS nästa år måste den vara i svensk ägo vid årsskiftet. Därför behöver vi jobba för att få in fler bra hästar i det svenska teamet under året, förklarar Sylve.

De svenska ryttarna har många fina hästar, men eftersom en del av de bästa börjar bli till åren är truppen väldigt sårbar. Sylve tänker tillbaka på förra OS, i London 2012, när Sverige kom till start med ett helt annat lag än vad som var tänkt från början på grund av skador.

– Vi är ett litet land och man ska komma ihåg att det här med hästar kan ändras snabbt, åt båda håll. Dessutom är det så att toppen är nästan lika smal när det väl gäller oavsett om man är ett stort eller litet land. Och vi har ett antal mycket professionella ryttare som vi jobbar med, menar Sylve förhoppningsfullt.

Peder Fredricson med sin kommande stjärna H&M All In på framridningen i Amsterdam. Foto: Daniel den Ronden
Peder Fredricson med sin kommande stjärna H&M All In på framridningen i Amsterdam. Foto: Daniel den Ronden

Peder ett föredöme
I Amsterdam imponerades Sylve av flera saker. Dels söndagens lilla final där drygt 60 ekipage gjorde upp om segern och där toppryttarna red sina framtidsstjärnor.

– Det finns så otroligt många lovande, yngre hästar och framtidens hopphästar håller en enormt hög standard.

En framtidsstjärna – som också belönades på Sveriges Ryttargala i december – är Peder Fredricsons H&M All In.

– Jag förstår att den fick pris. Jag är så imponerad av den hästens register. Det är en komplett häst, den är modig, försiktig, snabb och har en jättestor kapacitet.

Peder hade också med sig H&M Flip’s Little Sparrow och debuterade stoet i 1.60-hoppning med endast ett nedslag i omhoppningen.

– Det är bara att lyfta på hatten för det jobb som Peder har gjort med den hästen. Det var en stor och svår 1.60-bana, och hon gjorde det hur lätt som helst.

Sylve anser att Peder är ett stort föredöme på många sätt.

– Han har en sådan kärlek och omtanke om sina hästar. Du kan få så mycket mer av hästarna om du verkligen värnar om dem och försöker möta dem på bästa sätt. Här finns det mycket att lära för många – just på det sätt som Peder tänker i planering, matchning och arbete med hästarna, berömmer Sylve.

Sylve konstaterar också att många av dagens toppekipage har varit ett team under en lång tid. Att ryttarna har fått möjlighet att tidigt forma hästarna och bygga upp både förtroende och styrka för att hoppa de allra största hindren på bästa sätt.

Här hoppar Peder Fredricson H&M All In i en 1.45-hoppning i Amsterdam:

Här debuterar Peder Fredricson H&M Flip’s Little Sparrow i 1.60-hoppning i Amsterdam: