Förbered dig inför utesäsongen

Det gäller att bita ihop även om det är kallt och träna ute. Lotta Björe föregår med gott exempel och ser till att eleverna är väl förberedda för utomhussäsongen.
Det gäller att bita ihop även om det är kallt och träna ute. Lotta Björe föregår med gott exempel och ser till att eleverna är väl förberedda för utomhussäsongen.

Äntligen är utomhussäsongen här. Men hur ska jag förbereda mig och min häst, och vad är de stora skillnaderna? Här får du bra tips på vad du kan tänka på.

De allra flesta ser fram mot utomhussäsongen. Större banor med mer plats för att värma hästen, att hoppa fram och att tävla på.

– Det gäller att få rätt tempo när man kommer utomhus och tävlar. Det är viktigt att fortfarande ha en lugn rytm i ridningen, men du behöver ha ett längre galoppsprång än när du rider inomhus, förklarar Lotta.

När man lägger upp tempot kan det ibland bli lite problem med lydnaden. Därför gäller det att i tid börja rida hästen med längre galoppsprång och se till att den är lydig även där.

Här får du ett antal matnyttiga tips av Sylve och Lotta:

Träning inför utesäsongen
Konditionsträna. När grusvägarna blir mjuka är det perfekt att lägga in långa, lugna galoppjobb i veckoträningen för att bygga hästens kondition. Kortar du upp stigbyglarna och står upp i lätt sits under hela galoppjobbet tränar du dig själv samtidigt. Om du inte kan galoppera ute på grund av underlaget kan du rida din häst i lugn galopp i ridhuset i stället.

Använd cavalettibockar. Använd samma typ av övning som när du förberedde dig för inomhussäsongen – men gör tvärt om. Sätt två cavalettibockar med cirka 19 meter mellan. Under inomhussäsongen red du på 5-6 språng mellan bockarna. Växla nu upp och rid 4-5 språng mellan bockarna i stället.
Tänk på att du ska länga ut galoppsprången, inte rida snabba och hetsiga språng. Hästen måste också fortsätta att vara lydig trots att du länger galoppen.

Hoppa färre hinder. Bygg övningar där du tränar långa anridningar och inte korta uppridningar från kortsidorna. Ställ hinder mitt på långsidan och mitt på diagonalen och träna på att hålla längre galoppsprång och rida raka anridningar.

Läng avstånden. Träna på lite längre avstånd mellan hindren, även inomhus. Det här gäller både mellan enkelhinder och i kombinationerna. Förutsättningen är att du har bra anridningar så att du kan hålla ett längre galoppsprång, och målet är att få hästen att fortsätta att hoppa bra språng trots att du har en längre distans mellan hindren.

Detaljerna som gör det
Justera betslingen. Var inte rädd för att ändra på betslingen när du kommer utomhus. Blir din häst för stark på gummipelhamet du har ridit på inomhus, ändra till två tyglar så att du fortfarande kan reglera hästen om den blir stark genom att ta lite mer i den undre tygeln. En annan typ av nosgrimma kan också hjälpa. Det behövs oftast inte så mycket förändring för att du ska få ett bättre resultat.

Sporrar. Kanske behöver du använda kortare/rundare sporrar när du börjar rida utomhus.

Luva. En del hästar är ljudkänsliga. Ofta är högtalarna starkare på en utomhustävling, och både vind och regn kan störa en känslig häst. En ljuddämpande luva, eller en luva kombinerat med hörselproppar, kan därför vara bra att använda sig av vid utomhustävlingar.

Tyglar och handskar. Vid utomhustävlingar kan man inte göra något åt vädret. Ha extra handskar och bra tyglar som går att rida med om det börjar regna.

Att tänka på vid tävling
Ha en bra plan. Både häst och ryttare kan behöva ett par klasser för att komma igång ordentligt utomhus. Det här gäller framför allt mindre rutinerade hästar och ryttare. Därför kan det vara lämpligt att gå ner någon klass när du börjar tävla utomhus, eller kanske rida avdelning B och inte satsa på någon snabb ritt från början.

Förbered dig. Åk iväg och träna i olika miljöer innan det är dags för tävling. Ska du tävla på en bana där det finns hinder med vatten, se till att du har tränat på det innan du åker dit.

Kolla banskissen. Lär dig att läsa av vilket tempo som man måste hålla i klassen. Titta också på några av de första ryttarna om du har möjlighet. Är de nära maxtiden eller inte? Se till att du håller nere vägarna om banan är lång. Då minskar risken för tidsfel och du sparar även på hästens krafter.

Kolla avstånden. Tänk på att avstånden blir annorlunda utomhus, framför allt på banor med bra underlag. Titta gärna på ett ekipage där hästen liknar din egen för att bilda dig en uppfattning om vad som kan vara ett lämpligt antal galoppsprång mellan hinder.

Och till sist …
Även om det är trist ”aprilväder” med blåst, snöblandat regn och låga temperaturer – ta på dig mer kläder och träna ute i alla fall. Det kan vara precis så här det ser ut på tävlingen, och då är det bra att ha tränat i dåligt väder. Då är du väl förberedd.