Elmia – en riktig succé

Sylve och Lisen Bratt-Fredricson var nöjda med Elmiatävlingarna.
Sylve och Lisen Bratt-Fredricson var nöjda med Elmiatävlingarna.

– Tävlingarna på Elmia blev helt fantastiska och det är så många som har tyckt att det varit bra.
Sylve Söderstrand är mer än nöjd när han summerar den första upplagan av Elmia Scandinavian Horse Show.

elmiahorse_234x198px

– Jag visste att det skulle bli bra, det är en så himla fin anläggning med förutsättningar för att göra något riktigt bra. Men det blev ännu bättre än jag vågade hoppas på, förklarar Sylve med några dagars distans till tävlingen.

Målet var att göra en väldigt öppen tävling, där det var lätt att bara kunna gå runt och se framridning, utställning och tävling. Något som verkligen uppskattades av besökarna – och de var många.

– Vi hade hoppats på 10 000-12 000 åskådare och det var betydligt fler som kom, troligen 16 000-17 000, vilket är otroligt roligt.

– Vi ville verkligen att det skulle bli en mötesplats och det blev det med en härlig, öppen atmosfär där det var lätt att träffas. Det blev en sådan härlig stämning på tävlingen, menar Sylve nöjt.

Sportsligt hade tävlingarna ett väldigt starkt startfält med i hoppningen torsdagskvällens Volkswagen Grand Prix som höjdpunkt. En klass som bjöd på suverän sport med OS-tvåan Peder Fredricson som vinnare, tätt följd av Rolf-Göran Bengtsson.

Även unghästfinalerna blev otroligt intressanta med fina hästar och bra ridning. Här blev det extra intressant i 6-årsklassen då Linn Backman och Astree de Burgo vann andra kvalet och dessutom var i omhoppning i finalen. Tyvärr blev det ett nedslag där och en plats precis utanför placering. Även Nathalie Adelborg och Kalipso van de Boslandhoeve tog sig till final men fick där 9 fel.

Till final var också Rebecca Milton och Casanova i 5-årsklassen, liksom Stina Lillje och Bonmahon Blue Canyon där båda hade var sitt nedslag i finalen efter idel felfria ritter innan. I 7-årsklassen var Py Jägerden och Jitske van het Kastanjehof till final, men missade omhoppningen efter ett nedslag.

JumpClub hade också en representant i Childrensfinalen, när Kajsa Björe och Ascot var med. Tyvärr fyra fel för dem och ingen placering.

Så vad händer nästa år? Planeringen inför 2017 har bara börjat, men mycket kommer att vara sig likt efter första årets succé.

– Jag tycker att vi ska hålla det här som en nationell tävling, en mötesplats och Elmia är perfekt eftersom det ligger så bra till för stora delar av Hästsverige. Personligen tycker jag att det vore bra om vi även kunde få söndagens Grand Prix att vara lika intressant som Volkswagens Grand Prix, alltså med mer prispengar. Jag skulle också gärna se att man kan ha egna klasser för juniorer och ungdomsryttare, och inte ihopslaget som i år. Men vi får se vad det blir. Roligt är det i alla fall, avslutar Sylve.