Dags att sätta nya mål

Hur gick det 2018? Red du hem så många rosetter som du hade hoppats på? Det är dags att utvärdera året som gått och sätta nya mål för 2019.
Hur gick det 2018? Red du hem så många rosetter som du hade hoppats på? Det är dags att utvärdera året som gått och sätta nya mål för 2019.

Nu är tävlingsåret 2018 slut och det är dags att börja ladda inför nästa år. Att analysera årets resultat, och sätta upp nya mål inför nästa säsong, är viktigt för att utvecklas. Sylve och Lotta ger tips om vad du kan tänka på.

Att utvärdera de prestationer som görs på tävlingsbanan är viktigt för en ryttare som vill bli bättre. Nu när de flesta hästar har lite vintervila finns det också tid över för att titta över vad du har gjort bra och vad du behöver förbättra.

Därför är det också en bra tid att sätta upp nya mål inför 2019. Kanske vill du debutera en klass, kvala till SM, ta dig till final i någon cup eller ”bara” rida felfritt i en klass som du tidigare inte har lyckats med. Oavsett vilket ska du ställa dig samma frågor:
• Vad behöver jag träna på för att uppnå mina mål?
• Vad är jag bra på?
• Vad behöver jag förbättra?

Mål ska vara realistiska, men ändå inte för lågt satta – då blir motivationen inte tillräckligt stark för att utvecklas vidare. Ta gärna hjälp av din tränare och diskutera mål och säsongsupplägg.

– Fundera på vad som krävs för att du ska uppnå dina mål. Är det något i din ridteknik som måste förbättras? Måste du kanske byta häst? Har du SM-final som mål måste du ha en häst som klarar av att hoppa den höjden, råder Lotta.

Mall för utvärdering
Här har du ett antal frågor som är bra att svara skriftligt på. Spara svaren och gå tillbaka nästa gång du stämmer av dina prestationer för att se hur det såg ut förra gången.

1) Hur blev resultatet – som förväntat, bättre eller sämre?

2) Hur var min prestation – som förväntat, bättre eller sämre?

3) Nådde jag mina mål – helt, delvis eller inte alls?

Fundera på varför svaren blev som de blev. Ställ dig sedan ett par frågor till som är minst lika viktiga för att du ska utvecklas.

1. Vad gjorde jag bra?

2. Vad måste jag göra bättre?

3. Vad ska jag fortsätta med?

4. Vad ska jag förändra?

5. Vad var orsaken till att det blev bra/inte tillräckligt bra?

Här kan du ladda ner mallen som word-dokument för att fylla i.

Fokusera inte enbart på resultatet, utan titta även på den prestation du har gjort. Kanske var resultatet bara ”sådär”, till exempel ett nedslag i den där finalen du hade satsat på att vinna. Men prestationen – hur du red hästen i finalen – kanske var så bra som det kunde vara. Alltså kan du vara nöjd med prestationen, även om du inte är helt nöjd med resultatet.

I en utvärdering handlar inte allt om segrar och stora finaler. Det kan vara att se en bra väg i en omhoppning/tidshoppning och sedan gå in och lyckas rida den vägen. Det kan också vara att klara av något på banan som du tidigare har haft svårt med, till exempel en viss typ av kombinationer.

Träna dig själv
Nu när hästen tar det lite lugnare kan du lägga ner mer jobb på dig själv. Kanske dags för extra sitsträning – det är aldrig fel att bli longerad över små bockar och träna att rida utan stigbyglar eller hålla i tyglarna.

Glöm inte att träna dig själv också. Varför inte testa någon annan sport som du tycker är rolig, dans, simning, skidåkning, boxning – eller satsa lite extratimmar på gymmet.

Och glöm inte att låta hästen variera sitt jobb extra mycket under sin lugna period. Framför allt äldre hästar mår inte bra av att stå helt still. Däremot är det viktigt att låta dem göra något annat än att bara arbeta i ridhuset. Om väglaget tillåter är det perfekt att rida ut extra mycket under den lugna perioden.

Det här träningstipset publicerades första gången på jumpclub.se 2014 – men är väl värt att lyfta fram igen.