Bra och dåligt i premiären

Ingen perfekt start på årets Nations Cup för det svenska landslaget i år heller. Men Sylve ser ändå många positiva signaler från premiären.
– Många av prestationerna är bra, framför allt imponerade Helena Persson och Bonzai, konstaterar Sylve.

Precis som förra året startade de svenska hopplandslaget sin resa mot en final i Nations Cup i Lummen. Och precis som förra året blev det en inte allt för smickrande sjundeplats.

– Vi har helt enkelt för mycket fel i andra rundan. Det går inte att få en bra placering med 8, 12 och 16 fel, men visst är det små marginaler, menar Sylve.

Banan var stor, inte särskilt teknisk men lång. Sylve tycker också att maxtiden var lite väl generöst tilltagen och med en kortare maxtid hade banbyggaren fått mer utslag. Den stora banan gav också utslag i form av att många hästar, inte bara de svenska, fick problem i andra rundan. Till exempel hade Frankrike, som kom med ett mycket starkt lag, noll fel i första rundan, men föll tillbaka till en fjärdeplats efter 16 fel totalt i andra omgången.

– Därför var det roligt att se Bonzai, som nu är 14 år. Helena Persson har jobbat hårt på att sätta en bra grundkondition, bland annat har hon varit hos Stig H Johansson och galopperat mycket på hans travbana. Hästen var inte ett dugg trött i andra omgången, och att rida med 4+0 fel är bra, framför allt med tanke på att det bara var två dubbelnollor och två med ett tidsfel totalt, berömmer Sylve som var imponerad av både Bonzais hoppning och Helenas ridning.

Sylve konstaterade att Douglas och Peders hästar hoppade väldigt fint i första rundan, men inte orkade lika bra i den andra. Douglas red Udermus och Peder red Flip’s Little Sparrow.

– Udermus har ju inte gjort en så här stor tävling på mycket länge och Peders häst är ung, bara nio år. Den hoppade helt fantastiskt i trekombinationen i andra rundan men sedan fick den nog mjölksyra och orkade inte på slutet.

Sisteryttare i laget var Angelie von Essen med Jordan II, som är en häst av yppersta klass. Här blev det tramp i vattengraven i båda rundorna.

– Första omgången red hon lite för sent på vattnet, i andra omgången för tidigt. Hon behöver träna mer på det för annars var det väldigt bra och hon sitter på en jättefin häst, menar Sylve.

Det kan tyckas vågat att låta ett så pass orutinerat lag starta i första omgången av nationshoppningen där Sverige får räkna poäng, men Sylve menar att det är nödvändigt.

– Vi måste jobba för att ta fram nya ekipage och hästar till en högre nivå. Annars har vi inte en chans i framtiden.

Därför ser Sylve fram mot det U25-lag som skickas till Odense i Danmark. Fyra välridande tjejer får där chansen; Jonna Ekberg, Petronella Andersson, Charlotte Mordasini (som tävlar för JumpClub) och Evelina Tovek ska visa att de också kan och vill vara med i kommande Nations Cup-lag i förstadivisionen.

Nästa Nations Cup där Sverige får räkna poäng är i Rom, näst sista helgen i maj. Det laget tas ut nästa vecka. Därefter väntar Rotterdam midsommarhelgen innan det är dags för Falsterbo.