Bra avslutning i Barcelona

Ett besök på Nations Cup-finalen i Barcelona är något Sylve starkt rekommenderar.
Ett besök på Nations Cup-finalen i Barcelona är något Sylve starkt rekommenderar. Foto: Ivan Zulueta Flores

Nationshoppningarna är över för i år – och återigen med en bra, svensk avslutning. Men jobbet som förbundskapten tar ändå ingen paus.
– Nu ska säsongen sammanfattas och så börjar upplägget och planeringen inför nästa år, konstaterar Sylve Söderstrand.

Årets sista nationshoppningstävling var finalen i Barcelona. Sverige och 18 andra nationer gjorde redan på torsdagen upp om åtta åtråvärda biljetter till lördagskvällens final.

– Startfältet har aldrig varit så starkt som i år. Flera av nationerna kom med sina EM-lag och klassen på ekipagen var otroligt hög, förklarar Sylve.

Sverige hade däremot inte alla de bästa hästarna med, bland annat på grund av skador. Därför var första dagens andraplats en riktig fullträff, och mycket tack vare den svenska lagandan som gett så stora framgångar.

– Det är ett prestigelöst, professionellt gäng som alltid ställer upp för varandra. Alla jobbade tillsammans och den här tävlingen är ytterligare ett exempel på att det går att få framgång även om vi från början inte var med i några toppdiskussioner, menar Sylve.

Under lördagens final blev det till slut en sjundeplats på den svåra banan. Lite oflyt gjorde att det totalt föll för många bommar.

– Vi hade förstås hoppats på mer än en sjundeplats, men vi slog till exempel Schweiz som tog brons på EM och vi ska komma ihåg att en så stark nation som Frankrike inte ens tog sig vidare till andra omgången, menar Sylve.

Svårare än EM
Sylve menar också att Rolf-Göran Bengtsson har en ny mästerskapshäst i Unita Ask, som gick med noll och fyra fel i de båda rundorna – som var rejält tilltagna i svårighetsgrad och höjd.

– Torsdagskvällens bana var större och svårare än både första och andra omgången i EM, förklarar Sylve.

Henrik von Eckerman och Cantinero hade ett nedslag i varje omgång, men håller en hög lägstanivå. Malin Baryard Johnsson och Tornesch hade ett respektive två nedslag i de två omgångarna.

– Malin hade lite otur för hon var i hindren så otroligt lite, men ändå ramlade de. Men man kan konstatera att Tornesch hade behövt en månads tävling till i kroppen inför EM. Han var riktigt bra i båda rundorna, men framför allt första dagens hoppning imponerade, berättar Sylve.

Angelie von Essen och Tinkabell kom in sent i laget efter flera återbud. Ekipaget gjorde en bra andra runda med två nedslag, men är framför allt ett ekipage inför framtiden.

– Det här var en bra avslutning inför nästa år och med lite flyt så kan det blir bra med tanke på alla andra ekipage som är på gång. Det ser i alla fall inte mörkt ut inför OS, menar Sylve och skrattar.

Jonna Ekberg var med som femteryttare i Barcelona, och är en ryttare för framtidens landslag. Foto: Ivan Zulueta Flores
Jonna Ekberg var med som femteryttare i Barcelona, och är en ryttare för framtidens landslag. Foto: Ivan Zulueta Flores

Besök Barcelona!
Sylve vill också puffa för Barcelona som en tävlingsplats väl värd att besöka.

– För den som vill ha lite semester och samtidigt se hoppning i världsklass så är det hit man ska åka. Fina banor, underbar miljö, härligt väder och ett tidsprogram som gör att du både kan besöka en massa spännande utflyktsmål eller vara på stranden och hinna se de största klasserna.

I och med finalen i Barcelona börjar också arbetet inför nästa säsong – som är ett OS-år. Dessutom menar Sylve att det är viktigt att se vad som händer 2017, när Sverige är värd för EM. Ledarna inom hoppningen ska utvärdera säsongen och därefter sätts inriktningen för kommande säsonger.

– Det gäller att vi börjar redan nu och får alla att se vikten av att ha ett slagkraftigt lag vid EM i Göteborg, menar Sylve, och fortsätter:

– Vi behöver satsa ännu mer på de yngre ryttarna, och ge dem som har ambitioner och anlag rätt kunskap för att kunna slå sig in i toppen.

Satsar på Världscupfinal
I mitten av oktober samlas alla ryttare i Tyskland för att börja planeringen inför 2016. Då tittar man närmare på vilka tävlingar som ska väljas och hur upplägget ska se ut för de olika ryttarna.

Till exempel kommer Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckerman och Douglas Lindelöw alla att försöka ta sig till Världscupfinalen som avgörs i Scandinavium. Fram till årsskiftet har både Rolf-Göran och Henrik var sin plats vid de olika världscupkvalen i kraft av att de är högt placerade på världsrankingen. Om de inte vill starta kan de ersättas med någon annan svensk ryttare.

– Till Oslo åker Peder, Douglas och Henrik. Peder åker sedan till Helsingfors, och då följer även Malin och Helena Persson med. Sedan blir det Douglas, Henrik och Rolf-Göran som rider i Lyon. Det är så långt vi har bestämt just nu, avslutar Sylve.

Malin Baryard Johnsson hade även med sig Corporal VDL till Barcelona och hingsten hoppade mycket bra i en tuff 1.55-klass. Foto: Ivan Zulueta Flores
Malin Baryard Johnsson hade även med sig Corporal VDL till Barcelona och hingsten hoppade mycket bra i en tuff 1.55-klass. Foto: Ivan Zulueta Flores