Blågult i Hongkong

hongkong

JumpClubs medlemmar finns överallt i världen och gör allt för att hjälpa till att uppdatera oss om vad som händer på tävlingsfronten. Här kommer en rapport från Hedvig Danielsson som är utbytesstudent i Hong Kong – tack Hedvig!

Efter en fullspäckad hästhelg råder svensk eufori i Hong Kong. Sveriges enda representant i masterstävlingen, Henrik von Eckermann, bjöd på en show vi sent kommer att glömma då han vann söndagens avslutande Grand Prix.

En skumpig bussresa från Hong Kongs alla höghus och mitt universitet samlas denna helgen världens ryttarelit. I ett försök att stilla min häst-abstinens spenderar jag denna helg över 40 timmar i Asian-expo arena. Eventet bjuder på såväl intressanta clinics som öppen bangång, och avslutas på bästa sätt med hoppning i världsklass och svensk seger genom Henrik von Eckermann.

Arenan är liten, intim och mysig. Framridning, showroom och en lounge restaurang ligger kloss i kloss och mitt i bland allt spelar ett band skön livemusik. Stämningen är avslappnad och ryttarna strosar lugnt omkring bland de relativt få och okunniga åskådare som är på plats. Ridsporten är inte i närheten lika populär som galoppsporten i Hong Kong, men hästen är fortfarande ett otroligt respekterat djur.

Hong Kong Jockey Clubs Junior Equestrian Team får under helgen en unik chans att visa upp sig och rida clinics för världsstjärnor som  Ludger Beerbaum, Edwina Tops Alexander, Christian Ahlmann mfl. De olika ryttarna har såklart olika approach och övningar i sina clinics, men ett gemensamt budskap för dem alla skulle kunna sammanfattas med orden; ”Be committed and supportiv. Stay relaxed and trust your horse.”

I söndagens Grand Prix går Henrik ut som startnummer sex och sätter klassens första nolla. Den krävande 1,60-banan orsakar en hel del problem och med till andra omgåenden får Henrik sällskap av sju felfria ekipage, fyra ekipage med fyra fel samt chefen Ludger Beerbaum med ett ynka tidsfel. När Henrik går ut som tredje sista ryttare vet han att det krävs en felfri runda för seger. En lagom avvägd runda resulterar i ett felfritt resultat och Henrik övertar ledningen från Katharina Offel. Sittandes på det preliminära podiet kan han konstatera att de två återstående fransmännen inte lyckas behålla nollan. Segern är ett faktum. Glädjen går inte att ta miste på när han gratuleras av Ludger som slutar på en tredjeplats i klassen.

hongkong2

Fullmatad med hästintryck och i extas efter Henriks seger sätter jag mig på den skumpiga bussen tillbaka. Jag hinner lagom hem o vända i mitt dorm, innan de är dags att möta upp 25 svenska utbytesstudenter som ska försöka heja fram Tre Kronor till ett OS-guld.