Avmaskningens ABC

angelica_z_utvald

Angelica Zackrisson är tjejen bakom videowebbsidan Horzenet. I förra veckan publicerade hon en instruktiv film kring avmaskning på sidan, signerad Equippo Lab.

Angelica, vad har du själv för rutiner när det gäller avmaskning?
– Jag lämnar in träckprov två gånger per år, och avmaskar utifrån vad analysen visar.

Många känner fortfarande inte till vad träckprovsanalyser är och hur viktigt det är att göra dem. 2007 blev avmaskningsmedel receptbelagda och krav finns på att veterinär skall vara väl förtrogen med hästhållningen och att avmaskningarna kontrolleras med träckprov. Anledningen till detta är i första hand att bromsa resistensutvecklingen hos maskarna. Det finns bara ett fåtal substanser och en del av dessa har redan visat utebliven effekt. Genom att, precis som med antibiotikan, vara försiktiga med att använda preparaten kan vi bromsa resistensutvecklingen. Det är ett fåtal av hästarna som står för den största smittspridningen. Genom träckprov tar man reda på vilka och avmaskar bara dessa.

Med en maskkontroll kan du på ett enkelt, billigt och säkert sätt ta reda på om din häst behöver avmaskas! Förpackningen innehåller allt du behöver för provtagningen och provet skickas till labbet fraktfritt. Analyserna görs samma dag materialet kommer in och svaras ut omgående på mail. Maskkontroll.se >

Här kan du se filmen, Avmaskningens ABC >