Är du en bra ledare?

Hur fungerar kommunikationen med din häst? Är det du som är ledaren? En del av problemen vid ridning kommer från att hästen inte accepterar ryttaren som den som bestämmer.
Hur fungerar kommunikationen med din häst? Är det du som är ledaren? En del av problemen vid ridning kommer från att hästen inte accepterar ryttaren som den som bestämmer.

Alla ryttare kan till och från få svårigheter av olika slag när de rider sin häst. Självklart finns det en mängd olika sätt att lösa problemet – men viktigast av allt är att försöka hitta varför det inte fungerar som man vill. Här får du några värdefulla tips av Sylve, som menar att många problem beror på ett för svagt ledarskap.

Det är inte ovanligt att problem vid ridningen kommer från att hästen inte accepterar ryttaren som ledare. En häst måste ha både respekt och förtroende för dig som ryttare – men framför allt måste den förstå att det är du som är ledare.

– Jag hade en elev för några år sedan som hade en häst som var väldigt smart. Hästen hittade på hyss hela tiden när hon red och hon hade svårt att rå på den och få den att göra framsteg i träningen. Jag följde då med henne ut i stallet för att se hur hon och hästen samarbetade där. Precis som jag misstänkte var det hästen som bestämde i stallet. Den försökte bita henne när hon skulle borsta den och tryckte upp henne mot väggen när hon skulle lägga på sadeln. Hon fick därför börja med att lära sig hur hon skulle ta kontroll över sin häst i stallet, genom att vara lugn men bestämd och inte tolerera att den försökte hota henne så fort hon ville göra något. Efter ett tag fick hon kontroll över hästen i stallet, och efter hand minskade även problemen vid ridning, berättar Sylve.

Hästhantering handlar om ledarskap. Det är viktigt att hästen accepterar oss som ledare, men som ledare har du ett ansvar att lära dig att förstå hästen och veta hur den bäst ska utbildas och uppfostras.

När man hanterar en häst måste man vara konsekvent och tydlig. Du måste uppmuntra hästen när den gör rätt och tillrättavisa den på ett sakligt sätt utan att blanda in känslor när den gör fel.

Alla är olika
Precis som människor är hästar olika och man kan därför inte hantera och behandla alla på samma sätt och tro att man får samma resultat.

– Jag brukar ibland använda mig av jämförelsen med en skolklass, där vissa elever alltid sätter sig längst bak, gärna fuskar lite och är lite latare än andra. En del kanske till och med kastar suddgummi på läraren och är allmänt stökiga. Andra sätter sig gärna mitt i, märks inte så mycket och glider mest med. Sedan har vi de som alltid sitter längst fram och gärna ifrågasätter allt som sägs, eller de som också sätter sig längst fram och som är väldigt ambitiösa och vill svara på allt. Det går inte att behandla dessa elever helt lika och tro att man ska få ett bra resultat. En bra lärare ser alla elever och anpassar sitt sätt att utbilda dem beroende på vad det är för typ av människor, förklarar Sylve.

Hästar kan också delas in på ett liknande sätt. En del vill gärna ifrågasätta allt, andra accepterar det mesta men är lite smålata och vill gärna glida med utan att anstränga sig särskilt mycket. Och så finns det hästar som är oerhört ambitiösa och som hela tiden gör allt för att vara till lags. Det här är dina ledaregenskaper sätts på prov. Den lata hästen måste engageras och man kanske får ställa lite större krav på den för att den ska utvecklas. Ett varierat arbete är extra viktigt för en sådan häst så att den tycker att uppgifterna är roliga. Den ambitiösa hästen måste man vara lite mer försiktig med och inte öka kraven för snabbt, den behöver lika mycket tid på sig för att utvecklas som den mer jobbiga hästen. Det är lätt att en ambitiös häst som man pressar för snabbt till slut inte längre orkar med de höga kraven och börjar sätta sig på tvären – och då har du som ryttare ett tufft jobb att få tillbaka ambitionen och viljan igen.

Ditt jobb är att vara en bra ledare – tänk gärna på vad du uppskattar hos en bra ledare/lärare och fundera på om det är något du kan överföra i ditt ledarskap när du hanterar din häst.

Om du har en häst som brukar fungera bra, men som får mer och mer problem med sin attityd och sätter sig på tvären på olika sätt måste du fundera över om du har gjort något annorlunda som kan förklara förändringen. Den vanligaste orsaken är att hästen har fått ont någonstans och därför bör du börja med att ta den till en veterinär för att kolla att den här helt frisk.

Har du rätt häst?
Många hästar som inte fungerar bra vid ridning är missförstådda. Du kanske har en häst som inte alls är lämplig för dig, då gäller det att du lär dig att hantera den och förstå varför den inte fungerar som du vill. Den kanske är väldigt känslig, kittlig, har svårt för höga ljud och så vidare. Du måste lära dig att förstå din häst och vad som passar den bäst – det här är hästkunskap som det kan ta lång tid att skaffa sig. Om du har problem med din häst är det bra om du försöker ta hjälp av någon som är mer rutinerad.

Ta hjälp när du ska köpa häst om du inte är så rutinerad, så att du hittar en häst som passar dig och som du kan ha glädje av. Att hitta rätt häst är viktigt för att undvika problem i framtiden. Det är också bra om du vet lite mer om vad hästen har gjort tidigare och även hur den har varit att hantera. Genom att känna till hästens historia har du lättare att undvika framtida problem och få den häst som du vill ha.

Svårigheten, men också charmen, med hästar är att de är individer och det finns inget facit man kan slå upp i för att se hur man ska hantera den på rätt sätt. Det gäller att lära sig och vara lyhörd för vad som fungerar bra.

Fyra tips för bra hästhantering
1) Skaffa rätt häst. Vill du rida ut mycket ska du inte köpa en häst som kanske aldrig ridits utanför ridhuset/ridbanan.
2) Du är hästens ledare. Sätt gränser, var konsekvent, tydlig och saklig, men glöm inte att uppmuntra när hästen gör rätt.
3) Om du får problem, försök att hitta vad som är orsaken. Är hästen frisk? Är jag tillräckligt tydlig i mitt ledarskap?
4) Lär dig att förstå din häst. Vilken typ av häst har du? Alla kan inte behandlas på samma sätt, du måste lära dig hur din häst fungerar.

Det här tipset har tidigare varit infört i Tidningen Ridsport