Äntligen framme

Det var åtta glada hästar som lastades av i Arezzo vid lördag lunch efter att ha varit på resa sedan onsdag morgon.
Att resa långt med hästar kräver mycket planering för att hästarna ska komma fram i så bra skick som möjligt.

För JumpClub-ryttarna Gabriel Lithanders och Linn Backmans hästar började resan i onsdags morse när de för första gången lastades på lastbilarna.

– Vi ger inte hästarna något foder under själva resan, men vi stannar och kollar om de vill ha vatten under resans gång, berättar Linn.

Första dagens resa gick genom Sverige, och hästarna stallades upp på Jägersros Travbana på natten. För att andra dagens resa inte skulle sluta så sent blev det en tidig start på dag 2. 05.30 rullade karavanen av lastbilar från Jägersro för att ta sig vidare söderut. Efter ett par timmar i Danmark åkte hästarna färja mellan Gedser och Rostock, för att sedan fortsätta mot Gera där det var dags för nästa uppehåll.

Vid varje nattstopp fick hästarna en stunds skrittpromenad innan det var dags för nattfodring, som bestod av hösilage och Slobber Mash från RS Mustang.

– Hästarna får riktigt blöt mash så att de får i sig ordentligt med vätska, däremot får de ingen pellets under resan, förklarar Linn.

Det var tidig uppstigning för både ryttare och hästar även från Gera, så strax efter halv sex på morgonen rullade bilarna vidare för att ta sig ut på den längsta etappen på hela resan. Slutmålet var Verona i Italien.

Tredje etappen var också den vackraste med färd genom Alperna och via Brennerpasset in i Italien. Men samtidigt är det en tuff väg för både lastbilar och hästar med ordentliga ner- och uppförsbackar som ska klaras av. Det blev också en del stopp under vägen för att låta hästarna vila och erbjudas vatten.

På lördagsmorgonen blev det lite lugnare, då det bara var drygt 4 timmar kvar till tävlingsplatsen i Arezzo, dit alla hästar anlände vid lunch. Och det var pigga och glada hästar som kom till den tävlingsplats som ska vara deras hem i tre veckor.

– Skönt att ha en så kort sista sträcka, både för hästar och oss, menade Linn, som hann rida alla hästarna innan det var dags att avsluta dagen.

Och det var pigga hästar som verkade väldigt glada över att slippa stå still på lastbilen och få börja jobba igen.

Nu väntar några dagars uppehåll med återhämtning och finputsning av formen innan det är dags för tävlingsstart.