Allt blir enklare med en bra plan

Med bra planering är chansen större att du får framgångar på tävlingsbanan. Här får du ett antal bra tips från Sylve och Lotta.
Med bra planering är chansen större att du får framgångar på tävlingsbanan. Här får du ett antal bra tips från Sylve och Lotta.

Ju mer förberedd du är, desto lättare är det att få resultat. Här ger Sylve och Lotta några bra planeringstips inför och på tävlingen.

Först och främst behöver både du och din häst vara tränade och klara för de klasser du anmält dig till på tävling. Du behöver också göra en tävlingsplanering som tar hänsyn både till din och hästens förmåga, vilka ambitioner du har och vilka möjligheter du har att tävla och träna på bästa sätt.

En klok och genomtänkt tävlingsplanering är lika viktig för dig som siktar på till exempel ett SM, som för dig som ”bara” tänker debutera en högre klass än vad du har ridit tidigare.

Är du på ett meeting är det ofta en eller två klasser som känns extra viktiga. Använd då de andra klasserna till att bygga självförtroende och stämma av så att ridningen fungerar inne på banan för att kunna vara med och slåss i toppen i den viktiga klassen. Att rida för att försöka vinna varje klass är något som sliter på hästen och som inte kommer att göra att du och hästen utvecklas vidare.

Även tävlingar är olika viktiga, och med en bra planering är det enklare att toppa formen till de som du verkligen vill vara framgångsrik på.

Tänk rätt på tävlingsdagen
När det kommer till själva tävlingsdagen finns mängder av bra saker att tänka på för att vara så bra förberedd som möjligt.

För att orka hålla koncentrationen inne på tävlingsbanan är det ett antal saker som behöver fungera ordentligt:

Var utvilad. Inte alltid så lätt när det är mycket som ska göras innan du kommer iväg på tävlingen, men genom att förbereda resan dagen innan genom att packa allt och se till att häst och utrustning är i tävlingsskick kvällen innan gör förstås att du inte behöver gå upp lika tidigt på morgonen. Kanske kan du få hjälp att köra till tävlingsplatsen så att du kan vila dig i bilen på vägen dit.

Ät ordentligt. Vissa blir nervösa och har svårt att äta på tävlingsdagen. På en del tävlingsplatser är matutbudet inte så omfattande. Förbered i så fall en matsäck med saker som du vet att du får i dig även om du inte känner dig hungrig av nervositeten.

Var ute i god tid. Håll koll på när din klass startar och ta reda på när du måste lasta ur hästen, börja göra i ordning och rida fram för att hinna förbereda dig och hästen på bästa sätt. En del hästar behöver rastas av långt innan det är dags att rida fram, och den lata hästen måste kanske väckas för att bli mer alert. Alla hästar måste dock värmas ordentligt. Ju kallare ute, desto längre tid tar det för hästens muskler att bli varma.

Förbered inför tävlingsstart
En viktig del i förberedelserna är att gå banan ordentligt. I början av karriären handlar det mest om att lära sig vägarna och komma ihåg banan ordentligt. När du blir mer rutinerad måste du kunna analysera banan och se vad som är möjligheter och eventuella svårigheter för dig och din häst.

Analysera vilka vägar du ska rida och om det är något speciellt du behöver tänka på under banans gång. Det kan vara en så enkel sak som att hålla ut lite extra i en sväng i det ena varvet eftersom du vet att din häst har lite svårare att svänga åt det hållet.
Bry dig inte om andras problem och funderingar utan fokusera på hur du bör lägga upp just din ritt. Är du osäker är det bra om du kan fråga din tränare, träningskamrat eller någon annan ryttare du litar på.

När det väl blir dags för framhoppning ska du ha kontrollerat att din häst svarar både på förhållande och framåtdrivande hjälper. Håll dig lugn under framhoppningen och fokusera på hur din häst känns och vad du behöver göra.

Många hoppar fram sina hästar för mycket. Hästen ska hoppa på ett bra sätt över hindret, inte så högt som möjligt. Det finns ofta ingen anledning att hoppa högre hinder på framhoppningen än på banan.

Vad som är rätt antal språng på en framhoppning varierar från häst till häst. Den något latare hästen kan behöva hoppa lite fler språng för att komma i gång. På en sådan häst är det också lämpligt att inte ha för lång paus mellan det sista språnget och inridningen på tävlingsbanan.

Den hetare hästen kanske ska hoppas något färre språng eftersom den annars hetsar upp sig mer och mer. Framför allt kan den behöva ha en längre paus mellan sprången för att lugna ner sig igen.

Tänk också på att unghästar som regel inte orkar så mycket. Därför är det viktigt att låta dem hoppa fram så få språng som möjligt – och gärna lite lägre – för att de ska ha energi kvar till banan.

Målet med framhoppningen är att hästen ska vara väl förberedd inför uppgiften på tävlingsbanan och att du och hästen ska kunna gå in på banan med ett bra självförtroende.

Dags för start
När du kommer in på tävlingsbanan ska alla förberedelser vara gjorda, du ska ha din plan klar för hur du vill rida och du ska känna att din häst är lika sugen på att hoppa som du är.

Eftersom nästan alla arrangörer har två ekipage inne på banan samtidigt har du en liten stund på dig att göra en sista kontroll före start att din häst är lydig och uppmärksam.

Det kan också vara bra att visa hästen något hinder som den kanske kan titta lite extra på. Att rida fram till hinder som står precis bredvid en läktare eller sargen i ridhuset kan också vara bra så att du känner om hästen verkar reagera på att ha publik nära sig.

Kontrollera gärna en eller ett par gånger att din häst är uppmärksam för hjälperna även när du har fått startsignal och innan du rider över startlinjen. Det gäller att du talar om för din häst att ”nu är det dags”, så att den är med på att ritten ska börja. Att få fel på första hindret är både lite onödigt och väldigt irriterande.

Ibland händer saker inne på banan som gör att man inte kan följa sin plan. Hästen kanske tittar mer på ett hinder än vad du hade förväntat dig, och hoppar väldigt nära. Då blir avståndet till nästa hinder längre och du måste snabbt besluta dig för om du ska välja ett galoppsprång till eller om du ska rida fram ordentligt.

Efter ritten, eller på väg hem i bilen, kan det vara bra att fundera på dagens prestation. Ägna minst tid åt det som inte fungerade och tänk i stället igenom det du och din häst gjord bra. För det är de bra sakerna som är viktiga att jobba vidare med så att de blir ännu bättre.