Alla hästar måste kunna hoppa kombinationer

Ett bra sätt att vänja hästen vid kombinationer är att låta den hoppa serier där man börjar i trav.
Ett bra sätt att vänja hästen vid kombinationer är att låta den hoppa serier där man börjar i trav.

Att hoppa kombinationer är något som alla hopphästar måste kunna. Därför är det viktigt att träna rätt från början för att inte skapa problem. Den här gången ger Lotta och Sylve tips på hur du ska träna kombinationer.

Kombinationer ingår på tävling redan från 1.00-metershoppningar för ridhästar, och från Lätt B-klasser och uppåt för ponnyer. Därför är det viktigt att börja med kombinationsträningen tidigt i hästens utbildning.

En första form av kombinationer är serier med ett eller två galoppsprång mellan hindren. Att lära sig att trava in på första hindret, med hjälpbom framför, och sedan hoppa ett, två eller till och med tre hinder till på rad är en väldigt bra grund för att sedan kunna hoppa kombinationer på tävling.

Genom att bygga upp en serie med kryss och kryssoxer tvingas både du och hästen att hålla er mitt på hindren, vilket också är viktigt för att kunna hoppa bra i kombinationer. Hästen måste bjuda rakt fram och du ska sitta mitt över hästen med lika mycket tramp i båda stigbyglarna.

Beroende på vilken typ av häst du har får du lägga upp kombinationsträningen på lite olika sätt. En del hästar är lite korta i sina galoppsprång och får svårt att räcka fram. Andra hästar – framför allt yngre – har svårare att hitta balansen och galoppera korta språng och kommer därför ofta alldeles för nära b-hindret i kombinationen. Det krävs helt olika träning för att lösa de här typerna av problem.

För en långgalopperad häst är det viktigt att låta den ha lite längre avstånd mellan hindren i början. Här är det väldigt bra att börja med travhoppning så att hästen inte får kasta sig iväg. Lägg travbommen cirka 2,5 meter framför första hindret, ha sedan närmare 6 meter fram till nästa hinder, och lägg en markbom ungefär 3 meter framför det hindret så får du hjälp att bromsa hästen. Du kan sedan lägga till ytterligare ett hinder med hjälpbom framför och på så sätt träna hästen så att den lär sig att ta det lite lugnare i hoppningen.

– Om du har en het och stark häst som inte vill korta sig är det extra viktigt att du inte själv slänger dig fram i sadeln över hindret, utan har en stadig sits och att du inte ger för mycket eftergift över hindret, förklarar Sylve Söderstrand.

Undvik att träna kombinationer med två språng mellan hindren på en häst som är långgalopperad. Det får du göra sedan när hästen bättre har hittat sin balans och blivit så stark att den kan galoppera i kortare språng.

– Har du en kortgalopperad häst ska du träna på ett avstånd som är kortare än normalt och det är också bra att träna kombinationer med två galoppsprång mellan hindren eftersom du då har lättare att hinna rida på hästen mer mellan hindren, förklarar Lotta Björe.

Hästen som ibland kan kännas som om den har svårt att räcka fram i kombinationen är ofta ganska försiktig av sig och vill inte slå i bommarna. Därför är det extra viktigt att ge den hästen bra självförtroende genom att låta den träna på kombinationer som gör det enkelt för den att hoppa. Till exempel genom att korta avståndet och inte hoppa för högt. Efter hand som hästen känner sig säkrare kan man så småningom länga ut avståndet mer och mer, och också höja hindren.

– Men tänk på att inte ha alla hinder på maxhöjd i en kombination, utan låt ett av hindren vara lite lägre, menar Lotta Björe.

I början är det också lämpligt att ha ett rättuppstående som första hinder när du tränar trekombinationer i galopp och gärna låta oxrarna vara lite lägre i framkant för att underlätta för hästen att göra rätt.

För att vara bra förberedd inför tävling är det också viktigt att träna kombinationer med ifyllnader, så att du inte bara tränar på vanliga bomhinder. På tävling är det nästan alltid en grind, en planka eller annan ifyllnad i något av kombinationshindren.

Fyra tips att tänka på vid träning av kombinationer
1. Håll koll på avståndet. Det finns tabeller med rätt tävlingsavstånd att hämta hem på Ridsportförbundets webbplats, TR – anvisningar för banbyggare.

2. Var noga med avståndet. Har du en kortgalopperad häst ska du börja med ett avstånd som är kortare än normalt och tvärt om när du börjar med en häst som har svårt att korta sin galopp. Tänk på att träningsavstånd bör vara kortare än tävlingsavstånd även för en häst med normal galopp.

3. Hoppa inte för högt. Börja lite lägre och lär dig hur du ska rida i kombinationen innan du höjer. Ha gärna det första hindret lägre så blir det lättare att komma in bra.

4. Träna ofta. Det är bra att ha kombinationer eller serier (där du till exempel travar in) med på i princip varje hoppträning, så blir både du och hästen säkrare.

Det här hopptipset har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport under 2013.