Bra banövning i trav och galopp

Det är viktigt att använda blicken för att hitta den bästa vägen till nästa hinder.
Det är viktigt att använda blicken för att hitta den bästa vägen till nästa hinder.

På grund av det oroliga läget med smittor framför allt i Mellansverige är det många som inte kan tävla som planerat. Då passar det bra att träna lite extra på något som vi alltid kan förbättra – att få våra hästar uppmärksamma och lydiga.

För att få hästen lydig och uppmärksam, och för att få dig att bli snabb i tanken och bra på att planera, är det bra att ibland göra övningar som innehåller många delar. Det är alltid bra att sätta ihop de olika delarna till en bana, där det gärna får ingå en kombination, vägar där du behöver ha hästen runt den inre skänkeln och nu när säsongen ännu inte är igång, växlingar mellan trav- och galopphoppning.

Det tränar din förmåga att planera ridningen och att kontrollera hur hästen lyssnar på dina hjälper. För hästen handlar det om att vara uppmärksam och lydig.

Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.
Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.

Så här gör du: Börja i trav på cavalettibommarna (1), fortsätt sedan till travhindret (2). Var noga med att flytta ut hästen runt högerskänkeln så att den inte stjäl väg och kommer snett på hinder 2.

Fortsätt i galopp till hinder 3. Var noga med att hålla ut vägen och gå upp långt i hörnet så att du inte vänder för tidigt på hinder 3, då går det inte att få en bra väg till hinder 4. Till hinder 4 gäller det att få hästen ordentligt runt vänsterskänkeln och i tid se till att den har rätt galopp om den landade i fel, som ryttare måste du veta precis hur du ska rida hinder 3 och 4 redan innan du börjar hoppa 3:an – använd blicken!

Fortsätt i galopp ner till kombinationen (5), här är målet att bibehålla samma rytm genom svängen och ändra fram till hindren så att hästen till exempel inte får rusa iväg efter hinder 4. Även här måste du vara noggrann med vägen så att du kommer rakt in i kombinationen, och att du kommer långt ut i hörnet efter kombinationen. Bryt av till trav och kontrollera att du får hästen att forma sig runt högerskänkeln för att kunna rida en så bra väg som möjligt till travhindret (6). Bryt av till trav igen och trava in över cavalettibommarna (7).

Håll ut vägen efter bommarna och fatta höger galopp. Fortsätt sedan på oxern (8) – här är det återigen viktigt att du inte vänder för tidigt på hindret så att du hoppar det snett till vänster. Galoppera vidare ner till sista oxern (9) och jobba så att du får hästen att gå ut runt vänsterskänkeln för att få en så bra anridning som möjligt. Ha vägen klar för dig efter hinder 9 så att du kan fortsätta att jobba hästen i högergalopp innan du bryter av till trav.

Tänk på det här: Ju noggrannare du är med vägarna, hur du vänder hästen mot hinder och så vidare, desto enklare är det att genomföra övningen. Nu i början av säsongen finns det ingen anledning att hoppa särskilt högt, utan se övningen mer som ett bra tillfälle att träna din och hästens kommunikationsförmåga. Kan du göra övningen utan en massa motstånd och i samma rytm hela tiden kommer du inte att ha några problem att hoppa större hinder.

Den här övningen publicerades första gången på 2016 på jumpclub.se.