Studs perfekt styrketräning

Studs på volt är bra träning för hästen - och gör du övningen utan stigbyglar blir det även väldigt bra träning för ryttaren.
Studs på volt är bra träning för hästen – och gör du övningen utan stigbyglar blir det även väldigt bra träning för ryttaren.

Att hoppa studs är en väldigt bra träning för att förbereda både dig och din häst inför säsongen.

Bra för:
Att hoppa studs är verkligen styrketräning för hästen, dessutom är det bra koordinationsträning. Ryttaren övar upp sin följsamhet och kan jobba med sitsen.

Det här är en övning som dessutom passar bra att göra utan stigbyglar för att träna balans och styrka hos ryttaren.

Hopptips1_15_studs3Så här gör du – studs på volt:
Här är det lämpligt med cavalettibockar/bommar med plastblock, men självklart går det även att göra med vanliga rättuppståenden. De ska dock vara låga. Målet är att kunna rida i så jämn galopp som möjligt och att hästen bibehåller rytmen över bommarna. Hästen ska vara formad runt innerskänkeln och en aning ställd, precis som på en vanlig volt utan bommar. Den ska också kunna göra övningen lika bra i båda varven.

Var noga med att följa voltspåret så att du inte börjar på mitten på första bommen och slutar långt ut till höger/vänster på den sista. Därför gäller det att du använder blicken och ser vägen framför dig, att du sitter mitt över hästen och följer med i rörelsen. Tänk på att du inte går med för mycket med överlivet över bommarna – då trycker du på hästen framåt och den blir lätt för snabb genom studsen.

Om hästen blir het och inte vill vänta är det lämpligt att växla och ibland rida in i trav. En övergång till trav någonstans på volten är också bra för att öka uppmärksamheten och ridbarheten hos hästen.

Tänk på det här:
Det är lätt att dra ner galoppen för mycket innan bommarna, framför allt om man har en häst som vill slänga sig iväg. Följden blir att hästen får galoppera väldigt korta galoppsprång och vill då sätta ännu mer fart in över bommarna. Våga i stället bibehålla rytmen och galoppsprångens längd på volten, och rid mjukt in ett galoppsprång till med sits och skänkel när du närmar dig första bommen.

Hopptips1_15_studs2Så här gör du – studsserien:
Att hoppa många studs på rad är en mycket bra styrkeövning för hästen. Hur många studs på rad du sätter upp beror egentligen på hur långt ridhus du har, här visar vi fem på rad, men självklart går det bra med både fler och färre. Ställ serien så att du kan rida in både i höger och vänster galopp.

Att ha varannan låg och varannan hög gör att hästarna måste öka sin uppmärksamhet för att inte slå i bommarna. När hästen har hoppat serien några gånger kan du höja hindren. Gör inte den här övningen för många gånger i rad på samma dag, däremot är det bra att upprepa den ett par gånger i veckan under en period.

Har du en mindre rutinerad häst börjar du i trav och har de högre hindren helt nedlagda på marken, efter hand lägger du upp bommarna snett på ena sidan och till sist kan du rida hela serien upplagd.

Tänk på det här:
När du rider i en så lång studsserie är det viktigt att verkligen sitta rakt över hästen och se framåt för att få den att hoppa mitt på varje hinder. Om hästen vill dra åt något håll gäller det att du hjälper till och parerar med ledande tygel och motsatta sidans skänkel så att du får hästen att hoppa på mitten.

Övningen är också bra för dig att träna din sits, be gärna någon att filma så att du kan kontrollera efteråt att du sitter rakt, att du följer med lagom mycket och inte går fram med överlivet för snabbt och för mycket och att du har en stadig skänkel.

Den här övningen publicerades första gången 2016 på jumpclub.se