Sylve höll hoppträning på Kuba

Tro inte att Sylve höll sig helt borta från hästar och träning när han var på Kuba i december. Även där finns det hästar och ridsugna elever.
– Det finns sex ridanläggningar på Kuba, jag var på ett ställe som heter Parc Lenin, cirka 30 minuter från Havanna, berättar Sylve.

Kontakten med kubanerna knöts redan i höstas, under Nations Cup-finalen i Barcelona. Sylves sambo Ivan är från Kuba och han kom i kontakt med några kubaner på plats. Sylve fick också en förfrågan om att komma till Parc Lenin och ha en träning för ryttarna där.

– Jag måste erkänna att jag blev imponerad. Det var en jättefin ridanläggning som ligger i ett väldigt vackert område med bra stallar och stora boxar. Dessutom hade de riktigt trevliga hästar, förklarar Sylve.

Anläggningen har ett samarbetsavtal med det holländska stuteriet VDL (Van de Lageveg). Varje år flygs cirka 40-50 ettåriga hingstar till Kuba. Hingstarna behålls okastrerade och utbildas till och med de är fem år, då väljs 25-30 ut till en stor auktion som lockar folk från hela Sydamerika. Man behåller också några av hästarna kvar på anläggningen för att de ska få fortsätta tävlas där.

– Nu när vi var där hade man tre avkommor efter Cardento, berättar Sylve.

På Parc Lenin fanns i princip bara hingstar, men det fanns också en annan anläggning längre bort där man hade ett antal ston som varje år seminerades med VDL-hingstar.

– Tanken är nu att man ska behålla lite fler av de allra bästa hästarna för att göra en större satsning. Några av de kubanska ryttarna har också varit över i Holland och tränat.

Det är den kubanska regeringen som står bakom ridanläggningen där Sylve höll träning för ett antal elever. Några var riktigt duktiga, andra mer normala. I dag finns det ett tiotal ryttare i landet som tävlar till och med 125-klasser, något fler som håller till i snäppet lägre klasser.

Sylve höll en lektion som innehöll mycket grundträning, först över bommar, sedan över hinder. I början kändes eleverna lite frågande men efter hand började de förstå nyttan.

– Vi får väl prata mer efter OS och se om de vill ha en fortsättning. De är i alla fall intresserade av att få hjälp med tränarkurser, upplägg och utvärdering av hästarna, avslutar Sylve.