Bra tid för lydighetsövning

Här får du tips på en nyttig hoppövning som tränar hästens lydighet.
Här får du tips på en nyttig hoppövning som tränar hästens lydighet.

Har du inte ställt av din häst för vintervila än? Då får du ett bra tips på en övning som passar bra nu när tävlingssäsongen är slut. Eller också så sparar du övningen tills du har satt igång din häst igen och behöver få den lite lydig inför nästa säsong.

Hoppövning6
Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.

Den här uppställningen går att variera i oändlighet, beroende på utbildningsnivå, men här är ett sätt att göra den.

Dela gärna upp övningen i flera delar och sätt ihop den till en helhet när du känner dig redo. Fördelen med den här typen av övningar är att när det väl fungerar har du ett kvitto på att din häst verkligen är på plats och lydig för hjälperna. Den är också avspänd och följsam, något som gör att träningen blir väldigt bra.

Även för dig som ryttare är det en mycket nyttig övning, då du hela tiden måste lära dig att vara fokuserad och göra dig redo för nästa uppgift. Du måste också lära dig att kontrollera din häst med finare hjälper, för måste du ta tag hårt i den för att klara en del av banan, kommer det att bli besvärligt med nästa.

När du värmer upp är det väldigt bra att trava över bomserien, där bommarna ligger cirka 2,7 meter från varandra. Det blir då två kortare travsteg mellan varje bom för en normal häst.

Inled övningen med att trava över krysset (1). Fortsätt sedan i mjuk galopp på bågen upp till hinder 2, som står cirka 21 meter (sex galoppsprång) efter hinder 1. Samla upp galoppen och var noga med att hästen är helt rak över bommarna (3) , fortsätt sedan en mjuk vänsterbåge över bommen (4). Här är det viktigt att hästen hoppar så rakt som möjligt och helst byter galopp över bommen. Hinder 5, 6 och 7 kräver mycket planering för att få en bra väg och mjuk båge. Hästen måste också vänta och inte springa iväg i för långa och snabba galoppsprång. För att öka lydnadsträningen kan du bryta av till trav efter 6 och trava över bommarna (7). Fatta i så fall galopp igen, eller bibehåll galoppen, till nästa bommar (8). Fortsätt i en rytmisk galopp fram till 9, och planera för att få ett avbrott och en bra väg till 10.

11, 12, 13 och 14 ska ridas på samma sätt som bågen i det andra varvet.

Som sagt, det går att variera den här övningen i oändlighet. Viktigt är bara att du har en bra plan för vad du ska göra, vad som kommer att hända i nästa moment och att du lär dig hur du ska rida för att kunna genomföra nästa del så bra som möjligt.

(Den här övningen publicerades första gången på JumpClubs webb 2015)