Många ville veta mer om unghästutbildning

Genom att lära hästen att arbeta på rätt sätt får man mindre skadeproblem och större framgångar. Det konstaterade Sylve vid Svelands clinic på JumpClub.

Det var många som ville se och höra när Sveland bjöd in till clinic i JumpClubs ridhus. I samband med träningshelgen för Sveland Cup-vinnarna blev det också en bonus för deltagarna i form av tips och råd från Sylve som tillsammans med Linn Backman och Estella visade hur man bör tänka vid utbildning av unga hästar.

Sylve inledde med att berätta om hur viktigt det är att lära hästarna att förstå hjälperna och att redan från början få dem att gå fram för skänkeln till bettet.

– Hästarna måste lära sig att arbeta med sina bakben och ta mer vikt på bakbenen. Då kan vi inte börja med att försöka få hästarna att böja på nacken och släppa bettet, menade Sylve och bad publiken att testa hur högt de kan hoppa med helt raka ben, jämfört med om de får böja på knäna.

– Precis så här blir det om man inte får hästen att börja vinkla sina haser och arbeta på rätt sätt.

Linn visade upp en lugn och samarbetsvillig Estella. I början av ridpasset red Linn med mycket vändande hjälper och såg till att hon hade ett ordentligt stöd på yttertygeln. Varje gång hon vände in Estella på en volt eller i en hörnpassering fick hon hästen att sätta under sig det inre bakbenet lite mer ju längre ridpasset pågick. Och efter ett tag började Linn möta upp med innerskänkeln och forma Estella i den inre sidan, utan att för den skull tappa kontakten med yttertygeln.

– Vi börjar med att kontrollera att vi får hästen rak och att den går ordentligt fram för skänkeln. För en häst som inte accepterar framåtdrivande hjälper, lyssnar heller inte på förhållningen på rätt sätt, konstaterade Sylve.

Linn visade upp hur hon successivt ökade kraven på form och samling av Estella i alla gångarter, och ju mer uppvärmd hon var, desto noggrannare fick Linn vara med att Estella verkligen var uppmärksam för hjälperna.

– I början av hästens utbildning handlar det om att få den att lära sig att förstå hjälperna. Och då får man vara noga med att renodla dem och jobba mer med en hjälp i taget tills hästen vet hur man menar. Sedan sätter man ihop hjälperna för att få hästen att börja samla sig mer och så vidare.

Linn klappar om Estella efter en väl genomförd clinic. Foto: Jennifer Åström
Linn klappar om Estella efter en väl genomförd clinic. Foto: Jennifer Åström

Sylve och Linn gick sedan över till att visa hur viktigt det är att kunna reglera galoppen och att rida jämna galoppsprång. Cavalettibockar är bra hjälpmedel för att träna och kontrollera galoppen. När de började hoppa använde sig Sylve också av bommar före och efter hindret, där Linn fick rida på fyra galoppsprång mellan bommen och hindret, och sedan ha tre galoppsprång mellan hindret och nästa bom, trots att avståndet mellan bommarna och hindret var lika långt.

– För att träna hästens styrka är det bra att lära sig att träna i ett något lugnare tempo, då behöver man inte hoppa så högt. Travhoppning är till exempel en väldigt bra styrketräning, förklarade Sylve.

Linn och Estella fortsatte sedan att hoppa lite större hinder för att sedan avsluta med att visa hur man gör när man svänger snävt – något som ekipaget gjorde lekande lätt.

– Även med yngre hästar är det viktigt att ha ett mål med sin tävling och träning, och göra upp en plan för hur man ska nå målet, konstaterade Sylve och berättade att nästa stora mål för Linn och Estella är att vara med sjuårsklassen i samband med Världscupfinalen i Göteborg senare i vår.