Uppladdning inför Nations Cup

Helena Persson var en alla svenska landslagsryttare som fanns på plats i Arezzo. Hon hade ett bra meeting med bland annat en tredjeplats i Grand Prix första veckan. Foto: Jennifer Åström
Helena Persson var en alla svenska landslagsryttare som fanns på plats i Arezzo. Hon hade ett bra meeting med bland annat en tredjeplats i Grand Prix första veckan. Foto: Jennifer Åström

Tävlingarna i Arezzo var inte bara en samlingsplats för JumpClubs ryttare. Även stora delar av det svenska hopplandslaget hade samlats där för att ladda upp inför årets viktiga tävlingar.

– Vi har samlats i Arezzo under flera år nu, och det är en väldigt bra plats att komma igång på. Det är framför allt den stora gräsbanan som ger ryttarna möjligheter att matcha sina hästar på ett bra sätt, förklarar Sylve.

Landslagsryttarna åt ofta både frukost och lunch gemensamt på tävlingsplatsen, och hade många möjligheter att lära känna varandra. Något som är extra viktigt för de nya ryttarna som är med.

– Det är viktigt att ryttarna lär känna varandra för att kunna prestera på topp när det väl gäller i lagsammanhang. Att bygga relationer är otroligt betydelsefullt för sammanhållningen, menar Sylve.

Bra för de nya ryttarna
En av de nya ryttarna i landslaget är Jonna Ekberg. Tillsammans med Petronella Andersson jobbar hon för handelsstallet Stephex Stables och i Arezzo hade de närmare 20 hästar som de tävlade med.

– För mig som ny i landslaget har det varit jätteroligt att så många svenska ryttare har funnits på plats. Vi har träffats ofta och pratar mycket med varandra. I vanliga fall träffar vi inte särskilt många svenskar ute, så det här har varit väldigt bra, förklarade Jonna.

Sylve konstaterar också att de svenska ryttarna har mycket utbyte av varandra under en tävlingstour som den i Arezzo.

– Ryttarna taktikar om allt, från bett till distanser och härstamningar, de diskuterar och utbyter erfarenheter. Det är väldigt värdefullt, menar Sylve.

Årets mål för det svenska landslaget är EM i Aachen, och att ta sig till final i Nations Cup. Förra året slutade man trea i finalen, men förutsättningarna är ändå lite annorlunda i år.

– Vi är inne i en generationsväxling både på hästar och ryttare och det gäller nu att låta de nya få chansen att visa vad de går för, menar Sylve.

En av de nya ryttarna är Charlotte Mordasini, som tidigare tävlat för Frankrike och också var med och tog en medalj i Young Rider-EM i lag för några år sedan. Charlotte är i dag 26 år, och då hon har både franskt och svenskt medborgarskap har hon i år bestämt sig för att tävla för Sverige – och för JumpClub.

– Hon både rider bra och har fina hästar, så det ska bli intressant att följa henne närmare, berättar Sylve.

Startar i Lummen
Sveriges första möjlighet att rida in poäng för att ta sig till final är i Lummen i månadsskiftet april/maj. Då kommer ett antal mindre rutinerade ekipage att få just chansen att visa att de håller hela vägen. I dagsläget består truppen av sju ryttare, som snart ska bli fem innan det på tävlingen står klart vilka fyra som får rida i laget.

– Peder Fredricson, Angelie von Essen, Niklas Jonsson, Helena Persson, Johan Lundh, Alexander Zetterman och Douglas Lindelöw är de som i dagsläget är tilltänkta till Lummen, berättar Sylve.

Sverige red i Lummen även förra året, men då kom laget näst sist. I år hoppas Sylve på bättre resultat.

– Vi kommer även att rida om poäng i Rom, Rotterdam och självklart i Falsterbo, konstaterar Sylve som ser fram mot årets Nations Cup-säsong.

Och så småningom ska Sylve bygga ett EM-lag, ett lag som förhoppningsvis också blir en stomme inför nästa års OS i Rio. Men vilka som är med då vet han förstås inte än.

– Målet är ju att vi ska kunna ställa upp med det absolut bästa vi har när det väl är dags. Men vilka det är – det återstår att se. Det kommer att bli en spännande säsong och jag hoppas att många av de mindre rutinerade ekipagen verkligen tar för sig och visar att de är värda en plats i toppen, avslutar Sylve.

Niklas Jonsson och Caral fick också bra förberedelse inför utomhussäsongen, och Nations Cup i Lummen, på den stora gräsbanan i Arezzo. Foto: Jennifer Åström
Niklas Jonsson och Caral fick också bra förberedelse inför utomhussäsongen, och Nations Cup i Lummen, på den stora gräsbanan i Arezzo. Foto: Jennifer Åström