Stina tog första Grand Prix-segern

Seger i Grand Prix-debuten med Candlelight K – klart att Stina Lillje var nöjd med sin helg i Belgien.

JumpClub-ryttaren Stina Lillje tog i helgen sin första seger i internationell Grand Prix-hoppning. Tillsammans med Candlelight K vann hon 1.50-klassen i belgiska Lier.
– Det var fantastiskt roligt, jag kände mig som en riktig outsider i början av veckan och därför var det extra skönt att jag kunde skärpa till mig och avsluta så här, menar Stina.

Stina åkte iväg med fyra hästar till Belgien för att tävla under två veckor. Hon var iväg tidigt i våras på en lång Spanien-turné tillsammans med Team Markne. Men nu åkte hon själv.

– Första dagen var inte så bra. Jag var lite nervös och kände mig dålig och lite i vägen. Men jag skärpte till mig och var sedan felfri och placerad i det mesta, berättar Stina.

Just att våga ta plats och inse att hon är lika bra som konkurrenterna är något Stina har fått kämpa med.

– Det blir lätt så, man är på framhoppningen samtidigt som till exempel Daniel Deusser och Lorenzo de Luca, men jag måste träna på att ta plats och våga tro på mig själv. Här har jag fått jättemycket hjälp av Pether (Markne) och Lotta (Björe), förklarar Stina.

Stina har inte varit i Lier tidigare, men trivdes bra på den fina anläggningen. Och insatserna på tävlingsbanorna gjorde det knappast sämre.

Med Rihanna K var hon 3:a, 5:a och 11:a i sina tre starter, med Steyburn var hon placerad i fredagens 1.45-hoppning, som också gav världsrankingpoäng och 6-åriga Bonmahon Blue Canyon radade upp felfria resultat. Men helgens stjärna var förstås Candlelight K.

Candlelight K är en extremt försiktig och känslig häst, något som gjort att Stina har fått matchat henne väldigt eftertänksamt.

En andraplats i fredagens 1.50-hoppning följdes upp med seger i söndagens Grand Prix-klass där 62 startade och 22 gick till omhoppning.

– Banan var stor, men jag kände direkt när jag gick den att det skulle passa oss bra. Jag fick verkligen en bra känsla där, berättar Stina.

I omhoppningen red Stina snabbt, och tog hem segern med sju hundradelars marginal.

Candlelight K är en häst som Stina har ridit i många år och hela tiden haft en långsiktig plan för. Stoet är extremt begåvat, men också extremt försiktig, vilket ibland ställer till det.

– I Falsterbo var hon fantastisk första dagen men sedan blev det lite för mycket i den andra 1.50-klassen, så där åkte vi på vårt första riktiga bakslag. Det var bara att backa bandet och jag trodde att vi skulle få hoppa småklasser i flera månader innan hon skulle komma tillbaka igen. Men det räckte med en tävling, berättar Stina.

Däremot är hon väldigt noga med att Candlelight hela tiden får växla mellan de stora klasserna och lite lägre klasser. Och på framhoppningen hoppar hon bara små oxrar.

– Största oxern är nog 1.25 och målet är bara att få henne att hoppa framåt och nästan lite flackt. Dessutom har jag för det mesta bara unghästskydd på henne bak, alla andra sitter och rider med teknikskydd och några var fundersamma om jag inte skulle byta bakskydd innan jag skulle in på banan. Man känner sig lite som en outsider när jag rider fram henne, men det fungerar och hon vet precis vad hon ska göra när hon kommer in på banan, förklarar Stina.

Redan under måndagen flyttade Stina och hennes hästar till en ny tävlingsplats i Belgien – Moorsele – där årets första inomhustävling väntar. Den här gången är tanken att Steyburn ska få gå Grand Prix-klassen och vara den som, tillsammans med Rihanna K, går de större klasserna. Candlelight K får däremot gå lite lägre klasser.

– Det känns väldigt lyxigt att ha så många hästar i de här högsta klasserna att jag inte behöver använda samma hela tiden utan kan låta dem gå upp och ner i klasserna för att utvecklas på bästa sätt, menar Stina, som hemma i stallet har ytterligare en 1.50-häst som den här gången inte fick plats på utlandsresan.

När hon kommer hem igen väntar Elmia-tävlingarna och SM som höstens stora mål på hemmaplan.

– Jag har ju haft ett väldigt bra tävlingsår, det absolut bästa hittills. Men det känns bra att veta att det kan och ska bli ännu bättre. Jag har mycket kvar att träna på för att utveckla alla hästarna, till exempel i markarbetet, och det är en rätt skön känsla att veta att det finns mycket kvar att ge, avslutar Stina nöjt.

Stinas hästar på Belgien-resan:

Candlelight K (sto, f-07, e. Cardento-Everest, uppf. och äg. Karin Larsson)

Steyburn (sto, f-08, e. Careful-Bold Indian, uppf. Rolf Pettersson, äg. Lottie Tham och Lotta Björe)

Rihanna K (sto, f-08, e. Lux Z-Everest, uppf. Karin Larsson, äg. Lottie Tham)

Bonmahon Blue Canyon (val, f-11, e. Bonmahon Master Blue-Harlequin du Carel, äg. Camilla Andersson och Patrik Dahling)

Speak Your Mind

Samarbetspartners