Lotta lovordar de yngre ryttarna

För elfte året i rad jobbade Lotta Björe som expertkommentator på SVT under Gothenburg Horse Show.
– Det är verkligen ett roligt och inspirerande jobb med otroligt proffsiga kollegor, menar Lotta.

SVT sände mycket från årets tävlingar i Scandinavium och Lotta hittade många höjdpunkter under helgen. Förutom Henrik von Eckermanns avslutande seger i Världscupen Europafinal vill Lotta framför allt lyfta fram de yngre ryttarna.

– Det är kul att de inte bara är med som utfyllnad, utan faktiskt verkligen är med i toppen. Det finns så mycket potential i vårt land och jag blir stolt över att se så mycket bra ridning och så många ungdomar med både talang och ambition, förklarar Lotta.

Det blev flera svenska segrar, men för Lottas del var det vinsten i söndagsmorgonens 1.45-hoppning som hon gladde sig extra mycket åt.

– Att Irma Karlsson fick gå in och ta den där segern efter två försök när hon varit så nära, det var riktigt roligt. Det är så bra när ryttarna vågar ta för sig och det verkligen lyckas, jag unnar henne verkligen den framgången.

En annan höjdpunkt under helgen var förstås att Kajsa red finalen av Morgondagens vinnare. I avslutningen på fredagsmorgonen red hon felfritt med Ascot, men i omhoppningen ville det sig inte riktigt.

– Vi tror att det beror på att han inte riktigt hann koppla av mellan grundomgång och omhoppning, han kom aldrig ner i andning igen. Det är ju en känslig häst som inte är helt bekväm när det blir för mycket liv och applåder. Och när han river som han gjorde i omhoppningen blir han lätt ännu mer spänd och då kan fler bommar ramla, konstaterar Lotta.

Kajsa var dock nöjd ändå, både med att få chansen att rida i Scandinavium och hur hon och Ascot löste den svåra grundomgången.

– Dessutom var det roligt att JumpClub hade fyra ryttare med till finalen, Joel som gjorde det bra även i omhoppningen och både Filippa och Amanda som red fint i grundomgången men hade var sitt oturligt nedslag på det svåra sistahindret, berömmer Lotta.

Att JumpClub dessutom hade två ryttare med i finalen av Sverigeponnyn gladde också Lotta. Philippa Landberg vann och Ellen Selin kom fyra.

– Philippa var överlägset bäst och en värdig vinnare, medan Ellen gjorde ett jättebra jobb med sin ponny som han bara har haft i ett halvår.

Lotta gillar verkligen Scandinavium-tävlingarna och gläds åt den sportsliga publiken som bidrar till en härlig atmosfär. Dessutom blir hon både glad och förvånad över alla fina och lovande hästar som kommer fram varje år.

– Däremot är det lite trist att inte alla ryttare inser sin begränsning och låter någon som är mer lämpad för uppgiften tävla deras fina hästar på en sådan här tävling. Där borde en del ryttare vara mer självkritiska och se till hästens bästa först och främst, menar Lotta.

Ytterligare en detalj som Lotta tycker är lite tråkig är att de juniorer som red morgondagens vinnare inte fick fortsätta att följa tävlingarna efter fredagsmorgonens final.

– Det är ju en så bra chans att få vara med och se och lära. Jag förstår faktiskt inte varför de inte kan få stanna kvar och se tävlingarna på nära håll de föreställningar som återstår under helgen, avslutar Lotta.

Ellen Selin kom fyra i finalen av Sverigeponnyn, Kajsa Björe fanns på plats för att heja och hjälpa till.

Speak Your Mind

Samarbetspartners